• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća raketa Ilona Maska uspešno poletela i stigla do orbite, izgubljena tokom pada u Indijski okean

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je treći pokušaj lansiranja, a prethodna dva bila su neuspešna. Letelica Staršip trebalo bi da nosi ljude ka Mesecu, a možda i Marsu

  • 4
Ilon Mask i raketa Staršip Montaža: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia; JOE MARINO / UPI / Profimedia

Kompanija SpejsEks milijardera Ilona Maska uspešno je lansirala Staršip (u prevodu zvezdani brod), najveću i najmoćniju raketu na svetu. Posle oko tri minuta od rakete su se izdvojili teški busteri za poletanje, a onda je demonstrirano i da raketa može da ostavi teret u orbiti. Letelica je, što je planirano, izgubljena tokom pada u Indijski okean. Uprkos tome, ovaj probni let smatra se velikim uspehom iako se čekaju svi podaci.

Lansiranje Foto: Tanjug /AP Photo/Eric Gay

- Ovo je fantastičan dan! Buster je završio svoj uspon, vrata za teret su uspešno otvorena i zatvorena, završene su još neke demonstracije - rekli su u komandi SpejsEksa.

- Staršip je dostigao orbitalnu brzinu! Čestitamo timu SpejsEksa - poručio je na Iksu Ilon Mask.

Tokom povratka na Zemlju, Staršip je dostigao temperaturu od 1.400 stepeni, a kako to izgleda moglo je da se vidi u prenosu. Veza sa njom je nakon toga izgubljena, a još nije jasno da li je letelica sagorela prilikom ulaska u atmosferu ili je pala u okean.

Prethodna dva pokušaja lansiranja završena su spektakularnim eksplozijama, pa od uspeha ovih raketa zavise i planovi američke agencije NASA o slanju astronauta na Mesec pre kraja decenije.

Raketa je visoka 122 metra i ima dva dela. Prvi je deo od nerđajućeg čelika, koji može ponovo da se koristi, i koji se takođe naziva Staršip, a drugi predstavljaju veoma teški busteri za poletanje. Ova raketa je trenutno najveća i najmoćnija na svetu, a cilj je da transportuje ljude do Meseca, a možda i do Marsa, navodi Space.com.

Staršip Printskrin: YouTube/SpaceX

- Staršip bi mogao biti revolucionarna svemirska letelica. Njen potencijal je daleko veći od prenosa tereta u orbitu i nazad, kao što je bio slučaj sa spejs šatlovima. Staršip bi mogao jednog dana da bude naša prva stalna baza na lunarnoj površini. Mogao bi čak i da ponese prve posetioce do Marsa - rekao je za Indipendent Čed Anderson, izvršni partner SpejsEksovog investitora Spejs kapitala.

Lansiranje Printskrin: YouTube/SpaceX

Kako je Ilon Mask najavljivao, Staršip će biti sposoban da nosi u svemir teret težak 150 tona, što je mnogo više od 20 tona, koliko danas mogu da nose rakete.

SpejsEks je objavio video planirane putanje kretanja letelice. Kada poleti iz Teksasa, prelete će Meksički zaliv, Atlantski okean i Afriku, a zatim završiti u Indijskom okeanu. Iako je plan da se Staršip vraća na mesto poletanja, ovog puta toga neće biti jer je reč o probnom letu, a letelica će završiti u moru. Iako će istrošiti skoro svo gorivo do tog trenutka, ipak će biti teška oko 100 tona, piše Vašington post.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    14. mart 2024. | 15:06

    Hoće,hoće nosiće da ne kažem gdje.

  • Dotur Luigi

    15. mart 2024. | 16:25

    Ништа ново ! Што високо лети - ниско пада ! Једнога дана ће, можда, уз мало среће коначно и напустити орбиту. Нада увек умире последња!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>