• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanska sonda ponovo isključena: Ovo je poslednja slika Meseca koju je napravila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letelica će biti u dvonedeljnoj fazi mirovanja zbog toga što nije dizajnirana za rad tokom lunarne noći

  • 0
Mesec Poslednja fotografija sonde SLIM... Foto: AFP PHOTO / Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) / Profimedia

Japanska sonda SLIM, koja je sletela na Mesec 19. januara, ponovo je isključena. Letelica je nakon nekoliko dana operacija ugašena kako bi sačekala kraj lunarne noći, objavila je Japanska agencija za aerokosmička istraživanaj (JAXA).

- Nakon završetka operacija od 30. do 31. januara sonda SLIM ušla je u dvonedeljni period mirovanja tokom duge lunarne noći. Iako SLIM nije dizajniran za oštre lunarne noći, planiramo da pokušamo ponovo da ga uključimo sredinom februara, kada će Sunce ponovo obasjati njegove solarne ćelije – objavila je JAXA na platformi Iks (Tviter).

- Prošle noći poslali smo komandu da se uključi komunikator SLIM-a, ali nije bilo odgovora, čime smo potvrdili da je SLIM ušao u stanje mirovanja. Ovo je poslednja fotografija Meseca koju je napravio pre sumraka – dodala je JAXA.

Sletanje letelice na lunarnu površinu bio je veliki trijumf za Japan, koji je postao tek peta zemlja kojoj je to uspelo. Pre njega, to su uspeli samo SSSR, SAD, Kina i Indija, a ovo je bio treći japanski pokušaj tokom poslednje tri decenije.

Sonda SLIM je specifična po tome što je sposobna za precizno sletanje, do 100 metara od cilja, i omogućuje istraživačima da spuste letelicu gde žele, a ne gde moraju.

SLIM Japanska sonda SLIM poslednja je letelica koja se spustila na Mesec... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Kako je Telegraf Nauka pisao, iako je ovo veliki uspeh japanske agencije, misija nije prošla bez problema. Čim je sletela prenos je prekinut, a dugo se čekalo da iz Tokija uopšte potvrde da je sve prošlo kako treba. Kada je to potvrđeno, ispostavilo se da solarni paneli ne rade i da sonda ostaje bez energije, nakon čega je i isključena. Kada je ponovo proradila, osam dana od sletanja, ispostavilo se da je sletela „na nos“, što je prvobitno blokiralo rad solarnih panela. To je potvrdila fotografija koju je napravio robotski rover LEV-2, koji je bio u sondi skoro do njenog sletanja.

Indija je u avgustu takođe spustila letelicu na Mesec, i to u oblast južnog pola. Međutim, sonda Vikram i rover Pragjan radili su svega nekoliko dana jer nisu uspeli da prežive lunarnu noć.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>