• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatan uspeh: Oživela japanska sonda na Mesecu! „Komunikacija ponovo uspostavljena, misija nastavljena“

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svemirska letelica SLIM ponovo radi, objavila je japanska svemirska agencija

  • 4
SLIM Sonda SLIM na lunarnoj površini... FOTO: JAXA

Japanska svemirska letelica SLIM ponovo radi! Sonda je 20. januara uspešno sletela na lunarnu površinu, ali je, zbog problema sa solarnim panelima, samo nekoliko sati kasnije ostala bez energije i isključena. Posle nešto više od osam dana solarni paneli su proradili, a SLIM je nastavio svoju misiju, objavila je Japanska agencija za aerokosmička istraživanja (JAXA).

- Komunikacija sa sondom SLIM uspešno je ponovo uspostavljena, a operacije su nastavljene! Naučna istraživanja odmah su započeta pomoću instrumenta kamere MBC, odmah smo dobili prvo svetlo. Ova slika pokazuje „igračku-pudlicu“ primećenu ovom kamerom – saopštila je JAXA na platformi Iks (Tviteru).

„Igračka-pudlica“ je, objasnila je JAXA, naziv za stenu snimljenu u neposrednoj blizini sonde SLIM.

Sondu je nakon sletanja na Mesec fotografisao transformišući robot LEV-2. Ove dve mašine veličine loptice za bejzbol, a čiji razvoj je pomogla kompanija koja je pravila igračke Transformers, izletele su iz SLIM-a nekoliko trenutaka pre sletanja i analizirale su okolinu. One su, kako je i planirano, vrlo brzo ostale bez energije i završile svoju misiju.

Japan je 20. januara postao tek peta zemlja, nakon SSSR, SAD, Kine i Indije, koja je uspela da spusti letelicu na Mesec. Ovaj istorijski uspeh, koji je usledio nakon dva neuspeha, posebno je važan zbog isprobavanja nove tehnologije koja omogućuje sletanje na manje od 100 metara od cilja. Kako je JAXA saopštila pre nekoliko dana, sonda SLIM je sletela samo 55 metara od cilja.

SLIM Lansiranje sonde SLIM 7. septembra 2023... Foto: Jiji Press / Jiji Press Photo / Profimedia

- Dokazali smo da možete da sletite gde god želite, a ne tamo gde morate - rekao je tada Šiničiro Sakai, menadžer projekta za sondu SLIM, na konferenciji za novinare.

Prilikom sletanja, sonda je imala problema, zbog čega je, kako navodi Sakai, završila u neplaniranom položaju.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    29. januar 2024. | 09:04

    Stariji se sećeju kako su se nekada "popravljali" televizori, oni glomazni sa katodnim cevima. Priđeš, zvekneš ga rukom i on proradi. Verovatno je sada neki vanzemaljac prišao, ošamario sondu i ona je proradila!

  • Dzoni Vajs Milisav

    29. januar 2024. | 08:51

    Pa to je sjajno , fabulozno !

  • Mišel

    29. januar 2024. | 08:25

    Japanci na Mesecu,kao što sam i ja na Mesecu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>