• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Astronomi otkrili prvi dokaz postojanja "semena" teških crnih rupa u ranom svemiru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koristeći svemirski teleskop „Džejms Veb“ i opservatoriju Čandra eks-rej identifikovali su galaksiju UHZ1

  • 1
Kvazar, crna rupa Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

Astronomi su možda otkrili prvi dokaz postojanja „semena“ teških crnih rupa u ranom svemiru. Ovo takozvano seme moglo bi da objasni kako su supermasivne crne rupe, sa masom koja je milion ili milijardu puta veća od mase Sunca, postojale manje od milijardu godina nakon Velikog praska, piše Space.com.

Potencijalno, „semena“ teških crnih rupa su crne rupe sa masom koja je oko 40 puta veća od mase Sunca. Veruje se da nastaju nakon direktnog kolapsa masivnih oblaka gasa, za razliku od tipičnih crnih rupa koje nastaju kada masivne zvezde dođu do kraja svog života i uruše se pod sopstvenom gravitacijom. Galaksije za koje se veruje da su dom takvog „semena“ teških crnih rupa često se nazivaju „prerasle galaksije crne rupe“. Ove galaksije su verovatno veoma daleke, a naučnici misle da su konačno identifikovali jednu od njih.

Tim koji predvodi Akos Bogdan, istraživač Centra za astrofiziku Harvarda i Smitsonijana, prvo je otkrio objekat sa karakteristikama crnih rupa dok je ispitivao kvazar koristeći svemirski teleskop Džejms Veb i opservatoriju Čandra eks-rej. Jedan koji su proučavali Bogdan i njegov tim nalazi se u galaksiji nazvanoj UHZ1. I, pokazalo se, podaci koje su prikupili „Džejms Veb“ i opservatorija o UHZ1 konzistentni su sa podacima koji bi se očekivali od „prerasle galaksija crne rupe“.

Istraživači su uporedili svoje podatke sa simulacijama rapidnog rasta semena teških crnih rupa. Najbolje poklapanje bilo je sa semenom crne rupe koje je tokom nekoliko stotina miliona godina poraslo do mase 10.000 veće od mase Sunca.

- Zasnovano na primećenim podacima o UHZ1 sa teoretskim modelima, mislimo da je UHZ1 prvi kandidat za galaksiju crne rupe – naveli su autori u studiji.

Ogromna veličina supermasivnih crnih rupa ne muči mnogo naučnike. Razlog je što su ovi kosmički titani imali milijarde godina da rastu hraneći se gasom i prašinom iz okruženja i spajajući se sa drugim crnim rupama. Ipak, pošto se ocenjuje da taj rast traje milijardama godina, otkriće supermasivnih crnih rupa koje su postojale samo od 500 milona godina do milijardu godina nakon Velikog praska, komplikuje stvari.

- To je kao da vidite porodicu koja šeta ulicom i ima tinejdžera visokog oko 180 centimerata i isto toliko visoku bebu. To je problem: kako je beba tako porasla? Isto je sa supermasivnim crnim rupama u svemiru. Kako su tako brzo porasle? Jedna teorija je da su nastale iz manjeg „semena“ teških crnih rupa – rekao je za Space.com Džon Regan, istraživač Univerziteta Majnut, koji nije bio uključen u istraživanje.

Kako se navodi, još mnogo istraživanja je potrebno da se potvrdi teorija o semenu teških crnih rupa.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>