• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misteriozna 22 minuta zbunila naučnike! Niko ne zna zašto umiruća zvezda pulsira na isti način od 1988.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki astronomi misle da je reč o neutronskoj zvezdi, magnetaru, sa moćnim magnetnim poljem koje izbacuje energiju sporije od bilo koje druge

  • 0
Magnetar, misterija 22 minuta Umetnički prikaz magnetara GPM J1839-10 FOTO: ICRAR

Neka nebeska tela imaju konstantnu svetlost, druga je reflektuju, treća bljesnu u velikoj eksploziji i nakon toga nestaju, a neka samo pulsiraju. Takvih nebeskih tela je malo, ali su naučnici nedavno otkrili jedan izvor svetla koji predstavlja pravu misteriju - bljeska na svaka 22 minuta i to bar od 1988. godine. Objekat je nazvan GPM J1839-10, ali niko ne zna o čemu je tačno reč, piše Space.com.

Neki astronomi misle da je reč o neutronskoj zvezdi sa moćnim magnetnim poljem koje izbacuje energiju sporije od bilo koje druge. Taj tip neutronskih zvezda naziva se magnetar. Ono što ovaj čini jedinstvenim je to što ostali magnetari izbacuju energiju u različitim intervalima, od nekoliko sekundi, do nekoliko minuta. Ova neutronska zvezda ima potpuno drugačiji tempo – šalje radio talase u intervalima od 22 minuta.

To ovaj magnetar, koji se nalazi 15.000 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Štit, čini magnetarom sa najdužim periodom izbacivanja energijel. Ti bljeskovi traju barem pet puta duže nego kod drugih magnetara.

- Ovaj izvanredan objekat baca sumnju na naše shvatanje neutronskih zvezda i magnetara, koji su najegzotičniji i najekstremniji objekti u svemiru - rekla je Nataša Harli-Voker, astronom sa Univerziteta Kurtin u Australiji.

Magnetari kao GPM J1839-10 nastaju kada masivne zvezde dođu do kraja života. Kada istroše gorivo za nuklearne fuzije, zvezde ne mogu više da balansiraju sa unutrašnjom silom sopstvene gravitacije. To dovodi do kolapsa jezgra, dok spoljne slojeve razara masivna eksplozija supernove. Kolaps izaziva da zvezdano jezgro sa masom sličnom Suncu propadne toliko da njegov prečnik bude svega oko 19 kilometara.

To dovodi do toga da zvezdani ostaci imaju tako gustu materiju da bi jedna kašika nje na Zemlji imala težinu od milijardu tona. Rapidno smanjenje prečnika dovodi do toga da tek rođena neutronska zvezda povećava brzinu svoje rotacije i okreće se oko svoje ose i do 700 puta u sekundi.

Ne izbacuju svi magnetari radio talase, niti se okreću tako brzo. Kako stare, gube brzinu i usporavaju, a njihovo magnetno polej slavi.

Prema rezultatima istraživanja australijskih naučnika, GPM J1893-10 se okreće sporo, što znači da je reč o starom magnetaru, pa ima magnetno polje preslabo da stvara radio-talase. Drugim rečima, on je ispod granice smrti, ali i dalje živi.

- Ako je reč o magnetaru, ne bi trebalo da je moguće da ovaj objekat stvara radio-talase. Ali mi ih vidimo. I ne govorimo samo o kratkim pulsevima radio-talasa. Svaka 22 minuta, on pet minuta izbacije energiju radio-talasa. I to radi već najmanje 35 godina. Koji god mehanizam da je iza ovoga, neverovatan je – rekla je Harli-Voker.

Kako objašnjava, čak i tim je bio sumnjičav prema rezultatima.

- Bili smo zbunjeni, pa smo počeli da tragamo za sličnim objektima kako bismo otkrili da li je jedinstven ili je njegovo postojanje samo vrh ledenog brega – rekla je Harli-Voker.

Tim je otkrio ovaj neobični objekat 2022, ali su onda otkrili da su teleskopi snimili te pulseve i ranije i da ih snimaju od 1988, ali da je nekako sve ostalo skriveno dok astronomi nisu znali šta da traže.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>