• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici mesecima trovali opasne predatore: Tako ih štite od invazije još smrtonosnijih stvorenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Invazivna vrsta ugrožava ekosistem na severu Australije

  • 0
Australijski krokodil Foto: Shutterstock / Danny Ye

Otrovne morske krastače šire se severnom Australijom i predstavljaju pravu opasnost za mnoge autohtone vrste. Tim naučnika osmislio je način da sačuva australijske krokodile, inače opasne predatore, od ovih smrtonosnih žaba i to tako što su ih trovali mesecima.

Australijski krokodili ili Crocodylus johnstoni značajna su životinja u tradiciji starosedelačkih naroda i važan su deo tradicionalnih priča ovog regiona. Osim toga, njihov nestanak poremetio bi balans u lokalnom ekosistemu, piše Phys.org.

Zbog toga je istraživačima sa Univerziteta Makvori pomagala grupa rendžera iz naroda Bunuba i stručnjaci Odeljenja za biodiverzitet, očuvanje životne sredine i atrakcije u Zapadnoj Australiji.

Izvlačenje otrova

Glavni autor studije objavljene u Proceedings of the Royal Society B dr Džordžija Vord-fir sa Fakulteta prirodnih nauka Univerziteta Makvori i koautor profesor Rik Šajn testirali su bihejvioralnu ekološku metodu nazvanu uslovna averzija prema ukusu (CTA). To su radili tako što su učili krokodile da morske krastače povezuju sa trovanjem.

Morska krastača Foto: Shutterstock / ChWeiss

To su radili tako što su skupili lešine stotina morskih krastača, izvukli otrov iz njih, a onda im ubrizgali drugi otrov koji nije smrtonosan, već samo izaziva povraćanje kod australijskih krokodila, ali su posledice kratkotrajne.

- Prva tri dana smo primetili da krokodili uzimaju krastače i odlaze. Trećeg dana bi ih mirisali pre nego što ih pojedu, a poslednjeg dana su ih zaobilazili – rekao je Pol Bin Busu, koordinator rendžera.

Invazija morskih krastača

Otkako su morske krastače uvezene iz Južne Amerike tridesetih godina ostavile su pravi trag uništenja autohtonih vrsta širom severne Australije. U nekim delovima ova invazivna vrsta potpuno je uništila lokalne predatore poput guštera, zmija i slatkovodnih krokodila.

Ove vrste su veoma važna hrana za starosedeoce i imaju ključnu ulogu u njihovom okruženju, ali nemaju zaštitu od otrovnih žaba.

Australijski krokodil Foto: Shutterstock / Roberto Dani

- Gubitak slatkovodnih krokodila zbog morskih krastača značiće da će životinje sa dna reka pojesti sve mamce i neće ostati riba za ishranu raži i baramundi – rekao je Pol Bin Busu.

Veliki broj uginulih krokodila

Studija je sprovođena uglavnom od maja do oktobra, što je suva sezona na australijskom tropskom severu.

- Australijske krokodile teško pogađa kada se njihove reke smanje. Tada se velike grupe njih skupljaju na malom prostoru, a hrane je veoma malo. Tada krastače koriste te reke za rehidrataciju i dve vrste dolaze u kontakt. Tada vidimo veliki broj uginulih krokodila – rekao je dr Vard-Fir.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>