• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leptiri privlače polen i s rastojanja od nekoliko centimetara: Tajna je u statičkom elektricitetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu ispitali 269 leptira i moljaca iz 11 vrsta

  • 0
Leptir Foto: Shutterstock / proteus77

Leptiri i moljci skupljaju toliko statičkog elektriciteta dok lete da taj statički elektricitet privlači polen sa cveća i sa rastojanja od nekoliko milimetara ili centimetara. Ovo otkriće, objavljeno u Journal of the Royal Society Interface, sugeriše da to najverovatnije značajno pojačava efikasnost leptira kao polinatora.

Tim istraživača sa Univerziteta u Bristolu takođe je primetio da količina statičkog elektriciteta kod leptira i moljaca valira između vrsta. Te varijacije povezane su sa razlikama u okruženju, tome da li posećuju cveće, da li su iz tropskog okruženja ili lete danju ili noću, piše EurekAlert!

Ovo je prvi dokaz da akumulacija statičkog eliktriciteta kod životinja može da predstavlja evolutivnu adaptaciju.

- Znali smo da mnoge vrste životinja skupljaju statički elektricitet kad lete. Bilo je sugestija da taj elektricitet može da poboljša sposobnosti životinja koje posećuju cveće poput pčela i kolibrija da privlače polen. Međutim, nije se znalo da li to važi i za druge polinatore poput leptira i moljaca. Zato smo testirali ovu ideju i videli da li leptiri akumuliraju statički elektricitet i da li ga koriste za privlačenje polena – rekao je dr Sem Ingland sa Škole bioloških nauka Univerziteta u Bristolu.

U studiji su proučavali 269 leptira i moljaca iz 11 različitih vrsta, sa pet kontinenata.

- Otkrili smo da leptiri i moljci akumuliraju toliko statičkog elektriciteta kad lete da bukvalno kidaju polen sa cveta i povlače ga ka sebi dok mu se približavaju. To znači da ne moraju da dodirnu cveće da bi ga oprašili. To naglašava koliko je ovo važno za cvetni ekosistem – rekao je dr Ingland.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>