• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interesovanje za noćne leptire raste dok se suočavaju sa teškoćama

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi vole pčele i leptire, ali sad moljci dolaze pred reflektor (dok ne lete oko njega).

  • 0

Bašta noćnih leptira u palati Hempton Kort u Londonu izlaže biljke koje se mogu uzgajati radi pomoći tim insektima, koje ugrožava gubitak životne sredine.

Stručnjak za moljce Čarls Voters primećuje iznenađujuće brz rast interesovanja za moljce među mlađim ljudima jer, kako veruje, postaju svesniji njihove lepote i raznovrsnosti, kao i njihovog značaja za polinaciju, piše Guardian.

„Moljci su značajni oprašivači jer ih ima tako mnogo. U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji 59 vrsta leptira, a 2.500 vrsta moljaca“, kaže on.

U bašti palate Hempton Kort prikazane su različite biljke korisne za gusenice i moljce. Britanske poljske biljke koje moljci vole obuhvataju šumsku jagodu, udovičicu i različak. U bašti je i budleja, veliki i živopisni žbun koji vole i leptiri i moljci, i na čijim „razbacanim“grančicama mogu da odmaraju.

Za moljce su sve više zainteresovani i mladi ljudi, ne samo stariji kao ranije, uključujući 85-godišnjake koji hvataju moljce već 50 godina.

Moljci su često zanemareni naspram drugih oprašivača, pošto su uglavnom aktivni noću. Takođe su nepravedno ozloglašeni zbog nekih naročito omraženih vrsta, kao što su one koje uništavaju odeću i listove. Zapravo će samo pet od 2.500 vrsta jesti tkaninu. A moljci koji se hrane lišćem i mogu izazvati alergijske reakcije predstavljaju delić ogromnog broja vrsta.

Radi demonstracije diverziteta i broja moljaca, u bašti palate Hempton Kort je postavljena nesmrtonosna klopka koja je uhvatila 400 moljaca, uključujući velike moljce Deilephila elpenor i Phalera bucephala. Kasnije su svi oslobođeni pred publikom u divnom oblaku.

Voters hvata moljce širom Saseksa i primetio je opadanje njihovog broja, uglavnom zbog gubitka životne sredine. Gusenice se hrane poljskim cvećem i travama, koji nestaju usled intenzivne poljoprivrede i izgradnje infrastrukture. Možda su i u gorem položaju od drugih oprašivača, kaže on.

Istraživanja pokazuju da se ukupan broj moljaca u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio 33% od 1968. Neke vrste su doživele oštar pad. Brojnost tigrastog moljca je opala 90% od 1968.

Drveće je veoma važno za moljce. Hrast je najbolji jer je vrlo stabilan u Ujedinjenom Kraljevstvu već stotinama hiljada godina. Idealna je kombinacija drveća, žbunova i poljskih biljaka – koji će imati svoje vrste moljaca, sa gusenicama koje vole da se hrane njima.

Spasavanje moljaca je takođe zaštita britanskih ptica koje se hrane njihovim gusenicama i jajаšcima. Dakle, bez ovih insekata ćete izgubiti ptice i ekosistem propada. Mislim da zato moramo raditi na povećanju svesti o ovom problemu, kaže Voters.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>