• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudni morski crv ima oči 20 puta teže od ostatka glave

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogromne oči omogućavaju mu impresivan vid.

  • 0

Naučnici su istraživajući neobično morsko stvorenje sa ogromnim očima otkrili da ima iznenađujuće razvijen vid za tako malu životinju i da možda čak koristi oči za jedinstven metod tajne komunikacije.

Zamislite da nosite unaokolo dodatnih 100 kilograma u obliku dve ogromne očne jabučice. To bi verovatno bilo izuzetno strašno, ali to je realnost – barem u relativnom smislu – za mnogočekinjaste crve Vanadis, koji imaju jarko narandžastocrvene oči koje su zajedno teške 20 puta kao ostatak njihove glave.

Međutim, ovi neobični mediteranski morski crvi su takođe nokturnalni – pa u čemu je onda poenta tako velikih očiju?

Naučnici su rešili da saznaju, ispitujući morfologiju tih očiju, kao i sprovodeći elektrofiziološke testove radi utvrđivanja kakvi su receptori prisutni i koje talasne dužine svetlosti crvi mogu da vide.

Takođe su izveli optičku analizu da bi dobili predstavu o vrsti rezolucije u kojoj crvi vide, iako je ovo malo komplikovanije od škiljenja u slova na udaljenoj tabli.

Testovi su pokazali da crvi imaju „izuzetan vid“, sposoban za visoku rezoluciju i praćenje čak malih objekata i njihovih kretanja, što je prilično neobično za jedno takvo stvorenje.

„Njihov vid je na nivou mišjeg ili pacovskog, iako se radi o relativno prostom organizmu sa sićušnim mozgom“, rekao je autor studije Anders Garm. „Takva sposobnost je obično rezervisana za nas kičmenjake, zajedno sa zglavkarima (insektima, paucima itd.) i glavonošcima (oktopodima, lignjama).

Još nije potpuno jasno kakvu korist crvi zapravo imaju od takvih jarkih, ogromnih očiju, ali otkriće da je njihov vid podešen na ultraljubičastu svetlost daje neke ideje.

„Imamo teoriju da su crvi bioluminescentni i da komuniciraju međusobno putem svetlosti“, objašnjava Garm. „Ako koristite normalnu plavu ili zelenu svetlost kao bioluminescenciju, rizikujete privlačenje predatora. Međutim, ako crv koristi ultraljubičastu svetlost, ostaće nevidljiv za druge životinje osim sopstvene vrste. Dakle, naša hipoteza je da su razvili oštar ultraljubičasti vid kako bi imali tajni jezik povezan sa parenjem“.

Takođe je moguće da im to pomaže da vide ultraljubičasto bioluminescentni plen, ali budimo iskreni – ideja da imaju ogromne oči da bi primetili tajne seksualne poruke je mnogo zanimljivija.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>