• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beznogi vodozemci proizvode mleko za svoje mladunce

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditeljska briga za potomstvo kod mnogih životinja je bitan deo reprodukcije, širenja i razvoja organizma.

  • 0

Istraživači iz Brazila, SAD i Nemačke otkrili su kako ženski beznogi vodozemci koji polažu jaja uspešno odgajaju svoje potomstvo u leglu, piše Phys.org.

Beznogi vodozemci (cecilije) su jedna od najmanje poznatih grupa kičmenjaka. Istraživači su uspeli da osmotre kako ženke vodozemaca koje polažu jaja, poput vrste Siphonops annulatus, obezbeđuju svojoj deci visokomasno mleko u leglu kao, na primer, sisari koji polažu jaja.

To otkriće pokazuje složenost evolucije reproduktivnih strategija kod kičmenjaka i povećava naše znanje o brizi za potomstvo i komunikaciji kod vodozemaca.

Kod većine kičmenjaka, žumance je obično jedini izvor ishrane koji ženke obezbeđuju rastućem embrionu. Istraživači su videli da mladunci brazilske cecilije Siphonops annulatus konzumiraju mleko duže od dva meseca. Izgleda da je to mleko izlučeno kao odgovor na taktilnu i akustičnu stimulaciju iz majčine kloake, a sastoji se uglavnom od masti i ugljenih hidrata, i proizvodi se u žlezdama u jajovodu.

Ovi vodozemci su razvili slične obuhvatne mehanizme brige o potomstvu kao sisari, uključujući visokomasno majčino mleko i dostavu mleka mladima u leglu, laktaciju.

Cecilije su beznogi, zmijoliki vodozemci rasprostranjeni u tropskim oblastima. Sve cecilije brinu o potomstvu. Ženka brazilskog vodozemca Siphonops annulatus polaže jaja i odgaja izležene mlade pomoću visokomasnog „mleka“ i sopstvene kože. Roditeljska briga o potomstvu je stoga slična kao kod sisara koji polažu jaja, poput ježaca i kljunara.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>