• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zastrašujuće upozorenje naučnika: Arktik će biti bez leda za manje od decenije!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nestanak leda ugroziće životinje, ali i zajednice u priobalnim oblastima

  • 0
Polarni medved Polarni medvedi posebno ugroženi zbog topljenja leda... Foto: Ekaterina ANISIMOVA / AFP / Profimedia

Arktik bi mogao da ima letnje dane skoro bez ikakvog morskog leda već u narednih nekoliko godina. To je pokazala studija naučnika sa Univerziteta Kolorada u Bolderu.

Otkriće, objavljena u žurnalu Nature Reviews Earth & Environment, pokazuje da bismo prve dane bez leda na Arktiku mogli da imamo 10 godina ranije nego što su bile prethodne projekcije, preneo je Phys.org.

Do sredine veka Arktik će verovatno imati čitav mesec bez leda tokom septembra, kada je ledeni pokrivač na minimumu. Do kraja veka, sezona bez leda mogla bi da traje nekoliko meseci godišnje, u zavisnosti od buduće emisije štetnih gasova.

Za naučnike Arktik bez leda ne znači da neće biti nimalo leda u vodi. Umesto toga, Arktikom bez leda smatra se kada okean ima manje od milion kvadratnih kilometara leda. To je manje od 20 odsto sezonskog minimuma iz osamdesetih godina. Poslednjih godina Severni ledeni okean obično ima 3,3 miliona kvadratnih kilometara leda u septembru.

Aleksandra Jan, profesorka atmosferskih i okeanskih nauka na Univerzitetu Kolorada u Bolderu, i njen tim otkrili su da bi Arktik mogao da ima manje od milion kvadratnih kilometara leda četiri godine ranije nego što se mislilo, ali je moguće da se to desi i 18 godina ranije.

Arktik bi mogao da padne ispod granice pre 2030, a glavni razlog tog otapanja je emisija štetnih gasova, rekla je Janova.

Nestanak leda dramatično bi uticao na životinje koje od njega zavise poput polarnih medveda. Osim toga, sa zagrevanjem okeana invazivne vrste riba mogle bi da dođu do Arktika, a uticaj toga na ekosistem je nepredvidiv.

Topljenje leda predstavlja opasnost i za zajednice koje žive u priobalnim oblastima.

- Morski led ima značajnu ulogu u zaustavljanju okeanskih talasa. Ako leda nema, okeanski talasi mogu postati veći i da dovedu do erozije zemlje u priobalnim oblastima – navela je Janova i dodala:

- Topljenje leda može da transformiše Artik u potpuno drugačiji prostor, od belog do plavog Arktika. Međutim, za razliku od ledenog pokrivača Grenlanda, koji se stvarao hiljadama godina, led na Arktiku može da se vrati ako zaustavimo zagrevanje, dovoljna mu je jedna decenija za to.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>