• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

CT snimci otkrivaju tajne neobičnog zmijolikog crva

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amfisbeni su čudna stvorenja. Kao crvi sa skeletom, ljuskama, velikim centralnim zubom i ponekad malim prednjim udovima, ovi gmizavci žive ispod zemlje, bušeći tunele i loveći skoro sve na šta naiđu, kao minijaturne verzije strašnih peščanih crva iz „Dine“.

  • 0

Iako se mogu naći u velikom delu sveta, malo se zna kako se amfisbeni ponašaju u divljini pošto ne mogu biti posmatrani dok su u svom prirodnom staništu pod peskom i zemljom, piše Phys.org.

Istraživači sa Teksaskog univerziteta u Ostinu su pomoću mikro-CT skenera izvršili detaljnu komparativnu analizu 15 amfisbena iz južne Afrike i opisali kost po kost svakog kranijalnog anatomskog elementa kod vrste Zygaspis quadrifrons. Ovo je dosad najdetaljnija studija južnoafričkih amfisbena, kažu istraživači.

Iz blizine su viđene kosti kao što je tabulosfenoid, koja se nalazi skoro potpuno unutar lobanje i skoro se ne može videti bez ove tehnologije.

Istraživanje je počelo pre više od 15 godina kad je profesor paleobiologije Patrik Luis predvodio tim u Bocvanu radi pronalaženja i izučavanja životinja svih vrsta.

Uhvaćeni amfisbeni su se migoljili i pokušavali da pobegnu krećući se na načine za koje crvi nisu sposobni. Ovi su više bili kao male zmije, neočekivano za tako sićušne životinje, kaže Luis.

Neki od najimpresivnijih CT snimaka prikazuju spojeve unutar lobanje – duboke, tanke talase koji „grabe“ jedan drugi, opisuje Luis. Snimci takođe veoma detaljno prikazuju neobičan centralni zub, koji se sklapa sa dva donja zuba.

„U kombinaciji sa jakim mišićima vilice, to amfisbenima omogućava brutalan ugriz s obzirom na njihovu veličinu“, kaže profesor geonauka Kristofer Bel.

Zmije i drugi gmizavci su rođeni sa jajnim zubom koji im omogućava da se probiju iz ljuske jajeta. Međutim, amfisbeni su ga zadržali.

Analiza je takođe potvrdila polni dimorfizam kod Zygaspis quadrifrons – ženke su veće nego mužjaci u ovoj vrsti.

Bez mnogo bioloških i ekoloških podataka o amfisbenima, izučavanje njihove anatomije je najbolji način za dalje razumevanje ovih čudnih životinja i skrivenih života koje vode ispod površine.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>