• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro polovina migratornih vrsta na svetu doživljava opadanje

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnoge ptice pevačice, morske kornjače, kitovi, ajkule i druge migratorne životinje sele se u drugačije životne sredine s promenom sezona i u opasnosti su od gubitka staništa, nezakonitog lova i ribolova, zagađenja i klimatskih promena.

  • 0
Migracija ptica u Nemačkoj Foto: Tanjug/AP

Oko 44% migratornih vrsta širom sveta doživljavaju opadanje populacije, kaže se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija. Više od petine od skoro 1.200 vrsta pod nadzorom UN u opasnosti je od izumiranja, piše Phys.org.

To su vrste koje se sele po planeti. Sele se radi ishrane i razmnožavanja i takođe su im potrebna stajališta tokom putovanja. Gubitak životne sredine ili druge pretnje u bilo kom trenutku njihovog putovanja mogu dovesti do smanjenja populacija.

„Migracija je bitna za neke vrste. Ako sprečite migraciju, ubićete ih“, kaže Stuart Pim, ekolog sa Univerziteta Djuk.

Učesnici konferencije UN u Uzbekistanu planiraju da ocene predloge mera za očuvanje i da li da se na listu ugroženih zvanično stavi nekoliko novih vrsta.

Jedna zemlja sama ne može da spasi nijednu od tih vrsta. Očekuje se da osam vlada iz Južne Amerike na sastanku zajedno predloži dodavanje dve vrste amazonskog soma na listu zabrinjavajućih migratornih vrsta.

Basen reke Amazon je najveći slatkovodni sistem na svetu. Ako Amazon nije ugrožen, somovi će se uspešno razvijati. U pitanju je zaštita životne sredine.

Godine 2022, vlade su obećale zaštitu 30% kopnenih i vodenih resursa planete za konzervaciju na konferenciji UN o biodiverzitetu u Montrealu.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>