• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi pingvini umrli od ptičjeg gripa

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko 35 odraslih papuanskih (subantarktičkih, džentu) pingvina i njihovih mladunaca je simptomatično ili umrlo.

  • 0
Svetski dan pingvina 25. april Foto: Shutterstock

Vesti nisu dobre. Kraljevski i papuanski pingvini na ostrvima između matičnog Antarktika i Južne Amerike pronađeni su mrtvi prvi put usled ptičjeg gripa, piše IFL Science.

Ptičji grip se širi po planeti, uzrokujući čak smrt jednog polarnog medveda na Aljasci, a sad je javljeno da je stigao do pingvinskih kolonija na Folklandskim Ostrvima u južnom Atlantiku sa potencijalno katastrofalnim posledicama.

Ta bolest je došla do izolovanih ptičjih populacija u antarktičkom regionu prvi put u oktobru 2023, izazivajući smrt velikih pomornika (Stercorarius antarcticus).

Novi izveštaji kažu da su prvi put izgubljeni životi pingvina. Smatra se da je barem jedan kraljevski pingvin (Aptenodytes patagonicus) umro u zalivu Fortuna na severoistočnoj obali Južne Džordžije i Južnih Sendvičkih Ostrva.

Na ostrvu Si Lajon (Morski lav) bolest je takođe detektovana kod dva mladunca papuanskih pingvina (Pygoscelis papua) koji su testirani nakon nakon što su pronađeni mrtvi. Još 35 odraslih i mladunaca je zabeleženo kao simptomatično ili mrtvo.

Više od 500.000 morskih ptica je umrlo od te bolesti u Južnoj Americi, s tim da ptice selice verovatno prenose bolest dalje na jug.

Folklandska Ostrva se nalaze otprilike 1.300 kilometara od matičnog Antarktika, a ne smatra se da pingvini putuju na takve daljine.

„Dolazak virusa H5N1 na Antarktik krajem prošle godine izazvao je uzbunu zbog opasnosti koju predstavlja po životinjski svet u tom krhkom ekosistemu. Iako je vrlo tužno čuti za izveštaje o smrti pingvina…nažalost, nije iznenađujuće“, kaže Ed Hačinson, molekularni virusolog iz Centra za izučavanje virusa u Glazgovu.

Po svemu sudeći, bolest još nije stigla do kontinentalnog dela Antarktika. Moguće da je, pošto te ptice žive u tako udaljenoj oblasti, bolest već stigla do njih, ali to još nije otkriveno. Pošto se pingvini okupljaju u vreme reprodukcije, ako bolest stigne na matični deo kontinenta – mogla bi usmrtiti još mnogo njih.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>