• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednoćelijski mikrob pomaže koralima da prežive klimatske promene

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo istraživanje ističe ulogu mikroorganizama u zaštiti korala od toplotnog udara.

  • 0
korali Foto: Pixabay.com

Istraživači su prvi put otkrili jednoćelijski mikrob koji može pomoći koralima da prežive događaje izazvane zagrevanjem okeana kao što je beljenje, piše EurekAlert.

Otkriveno je da mnoštvo izvesnih protista unutar koralnog mikrobioma – raznovrsnih organizama koji žive u koralima – mogu reći naučnicima da li će neki koral preživeti toplotni stres. Ovi nalazi imaju značajne implikacije po korale širom sveta dok se suočavaju sa sve češćim događajima zagrevanja okeana, naročito bez zooksantele, simbiotske alge koje je odstranjena iz korala tokom beljenja izazvanog toplom vodom.

Ovo je prvi put da je pokazano da neki mikrob koji nije alga utiče na sposobnost korala da preživi toplotni stres. Bolje razumevanje svih mikroba koji mogu uticati na sposobnost preživljavanja korala može pomoći u određivanju prioriteta za intervenciju.

Radi izvođenja studije, međunarodni tim istraživača je sakupio uzorke korala širom Mediterana u cilju analize njihovog mikrobioma i sprovođenja eksperimenata sa toplotnim stresom.

Amplificirali su i sekvencirali dva tipa rRNK kako bi posmatrali bakterije i protiste pronađene u mikrobiomu jedne vrste mekog korala, paramuricea clavata, pre podvrgavanja prirodnom toplotnom stresu u laboratoriji radi ispitivanja znakova mortaliteta.

Paramuricea clavata je važan kreator mediteranskih umerenih grebena trenutno u opasnosti od masovnog umiranja povezanog sa globalnim zagrevanjem.

Istraživači su otkrili da je grupa parazitskih jednoćelijskih protista – syndiniales – uobičajenija kod korala koji preživljavaju toplotni stres, dok je grupa protista corallicolids, blisko povezana sa parazitom koji izaziva malariju kod ljudi, uobičajenija kod korala koji umiru zbog toplotnog stresa.

Protisti, ili jednoćelijske eukariote, manje su proučavani nego bakterije u većini organizama domaćina, ali bi mogli imati veliki uticaj na zdravlje svog koralnog domaćina.

Mikrobiom je bitna komponenta zdravlja korala domaćina i treba proučiti sve njegove pripadnike – od bakterija do protista, kažu autori studije.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>