• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekordna količina povrća na Antarktiku: Veliki uspeh ruskih naučnika u stanici blizu južnog pola

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U dva plastenika može da se uzgoji do 100 kilograma krastavaca, 29 kilograma paradajza, 11 kilograma slatke paprike i 149 kilograma kelja

  • 0
Vostok Stanica Vostok na Antarktiku... Foto: Shutterstock/sergioluno

Ruski naučnici ubrali su rekordnu količinu povrća na stanici Vostok. Prvi put je uzgojen i krastavac na Antarktiku, saopštila je ruska pres-služba Arktičkog i antarktičkog istraživačkog instituta (AARI).

- Na stanici Vostok prvi put je ubran krastavac. Za 60 dana otkako je posađen, uspeli smo da uzgojimo 16,5 kilograma ploda - navodi se u izveštaju, prenela je RIA Novosti.

Naučnici su izvestili da je berba povrća ovoga puta bila "rekordna".

Ranije su ruski polarni istraživači prvi put uspešno uzgajali lubenice na Antarktiku, o čemu je Telegraf Nauka već pisao.

Institut je napomenuo da je uzgajanje krastavaca na stanici bilo mnogo lakše nego uzgajanje lubenica, jer su manje zahtevni.

Prema rečima naučnika, u dva plastenika na stanici Vostok, po tehnologiji „panoponiks“, na jednom kvadratnom metru površine, godišnje se može uzgajati do 100 kilograma krastavaca, 29 kilograma paradajza, 11 kilograma slatke paprike i 149 kilograma kelja.

Stanica Vostok je jedina kopnena ruska stanica na Antarktiku koja radi tokom cele godine. Otvorena je 1957. i nalazi se na 1.301 kilometar od geografskog južnog pola. Temperature u tom delu Antarktika padaju do minus 89,2 stepena.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>