• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski naučnici izveli nezamislivo: Uzgojili lubenice na najhladnijem mestu na planeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači iz stanice Vostok na Antarktiku su napravili staklenik u kome su uspeli da dobiju 8 plodova

  • 1
Stanica Vostok Credit: Sergey Pyatakov / Sputnik / Profimedia

Ruski naučnici uspešno su uzgojili lubenice na najneverovatnijem mestu – na Antarktiku, piše LiveScience. Ovaj poljoprivredni podvig bio je deo eksperimenta u stanici Vostok, istraživačkoj stanici na „hladnom polu“, nazvanom tako jer je klasifikovano kao najhladnije mesto na planeti na kome je izmerena temperatura od minus 89,2 stepena.

Lubenice su počele da se uzgajaju na prostorima današnjeg Sudana pre više od 4.300 godina i pojavljuju se na slikama iz tog doba, kao i u egipatskim grobnicama. To znači da su navikle na potpuno drugačiju klimu od one koja postoji na Antarktiku.

Da bi staklenik u stanici Vostok bio bolje prilagođen lubenicama, istraživači Ruske antarktičke ekspedicije i Arktičkog i antarktičkog istraživačkog instituta (AARI), zajedno sa kolegama iz Agrofizičkog istraživačkog instituta i Instituta biomedicinskih problema Ruske akademije nauka, stvorili su oazu u kojoj su mogli da povećaju temperaturu vazduha i vlažnost.

Tim je namerno izabrao dve sorte lubenica koje ranije sazrevaju i prilagođavaju se nižem atmosferskom pritisku i nedostatku kiseonika. Posejali su seme u tankom sloju zamene za zemljište i specijalnim svetlom su imitirali svetlost sunca. Zbog toga što u tom stakleniku nema insekata da oprašuju biljke, istraživači su sve morali da rade ručno, navodi se u saopštenju AARI.

Tačno 103 dana nakon sejanja semena, istraživači su dobili 8 plodova na 6 različitih biljaka. Lubenice su porasle do 1 kilograma i prečnika od oko 13 centimetara. Ne samo da je eksperiment dokazao da pod pravim uslovima i lubenice mogu da se uzgajaju na najhladnijem mestu na planeti, naučnici su imali i nešto da se zaslade.

- Prirodno, svi polarni istraživači vole da se sete ukusa leta. Čak i samo posmatranje rasta ovih plodova stvara pozitivne emocije – rekao je Andrej Tepljakov, glavni geofizičar AARI, za Rusko geografsko društvo.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>