• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održavali su ga na površini, a onda je potonuo u mrak: Uznemirujući snimak! Istraživač zabeležio smrt orke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pjer Robert de Latur iz USEA objavio je video na kome se vide poslednji trenuci Hančija

  • 0

Uznemiravajući i srceparajući snimak smrti orke objavljen je na društvenoj mreži Fejsbuk. Video je napravio i objavio Pjer Robert de Latur ili Pjer „šaptač orki“, istraživač i jedan od osnivača Alijanse za meke podvodne susrete (USEA), na svom profilu.

- Ovde je ceo video, sa površine i pod vodom, na kome svedočimo verovatnoj smrti mužjaka orke kojeg smo zvali Hanči – napisao je Pjer i dodao:

- U ponedeljak oko podneva primetili smo iz daljine čudnu aktivnost u kojoj je učestvovao bar jedan odrasli mužjak orke. Kada smo prišli bliže, pomislio sam na društveno ponašanje. A onda i na parenje jer su se najmanje dve orke trljale jedna od drugu. Kada smo došli na rastojanje od 12 do 15 metara, postalo je jasno da je veliki mužjak statičan, a da ga ostali, bar dve orke, održavaju na površini.

Pjer navodi da je tada prepoznao velikog mužjaka kao jednog od orki koje je sretao i proučavao ranije u blizini Kaldfjorda, u Norveškoj.

- Zbog grbe na leđima nazvali smo ga Hanči („grbonja“ na engleskom, prim. a.). Bilo je očigledno da je u velikoj nevolji. Zapitao sam se: Da li je zarobljen u nekim kanapima? Da li je bolestan? Povređen? To nije bilo moguće otkriti sa palube „Sule“. Odlučili smo da zaronim i proverim situaciju iz podvodne perspektive. I oslobodimo ga ako treba. Poneo sam i kameru da zabeležim ono što se dešava – rekao je Pjer.

U vodu je ušao sam, dodaje, i tu je otkrio da orka nije zarobljen u kanapima, niti je imao vidljivu povredu.

- Imao sam vremena da primetim da je bio veoma mršav – glava mu je bila nalik kikirikiju, na leđima nije bilo masnoće, stomak je bio prazan… Video sam ga kako tone u mrak. Da budem iskren, iako znam da je ovo ciklus života, preplavile su me emocije. Posebno zato što sam znao ovu orku odranije. Ovakve stvari se dešavaju. I da se desi ponovo, postupio bih potpuno isto. Neću dozvoliti da orka u nevolji umre ako mogu da je spasem. Kao što sam to radio 2005. u Skrovi, kada sam spasao orku NP052 zarobljenu u ribarskoj opremi – naveo je Pjer.

Ova smrt orke izazvala je velike reakcije na internetu, pa je Pjer naglasio da se nada da će uskoro imati lepše vesti iz sveta orki.


Orke ili kitovi ubice najveći su predstavnici porodice delfina. Žive u svim okeanima, od ledenih severnih, do tropskih. Iako se sama vrsta ne smatra ugroženom, postoje ugrožene populacije orki. Obično se ne smatraju opasnim po čoveka, mada su neke populacije kitova ubica počele da napadaju brodove. Kako je Telegraf Nauka već pisao, orke su prošle sedmice potopile još jedan jedrenjak u Gibraltarskom moreuzu, što je četvrto potapanje broda u tom regionu poslednje dve godine.

(Telegraf Nauka/Facebook)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>