• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kitovi ubice napali i potopili još jedan brod! Horor u Gibraltaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grupa orki skoro sat vremena udarala u jedrenjak koji je na kraju potonuo

  • 3
Svetski dan orka kitova Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Grupa orki napala je i potopila još jedan brod u jugozapadnoj Evropi nakon što su oko sat vremena udarali u njega tokom Noći veštica. To je četvrti put da su orke u ovom delu potopile brod u poslednje dve godine, javio je LiveScience.

Brod „Grazie Mamma“, jedrenjak srednje veličine u vlasništvu poljske kompanije "Morskie Mile", napadnut je blizu obale Maroka u Gibraltarskom moreuzu, saopštila je kompanija na Fejsbuku.

Orke ili kitovi ubice udarali su u kormilo dok nisu napravili veliku štetu i probili trup broda, nakon čega je voda počela da nadire. Uprkos pomoći marokanske mornarice i odvlačenju, jahta je potonula u luci Tanger-Med. Svi putnici su evakuisani pre toga.

Neobičan napad je najnoviji primer čudnog ponašanja orki, koje su neverovatno inteligentni predatori.

Od 2020. orke redovno napadaju brodove u ovom moreuzu koji spaja Sredozemno more i Atlantski okean.

Veruje se da su napadi počeli kada je grupa u kojoj je bila Vajt Gledis, ženka koja je verovatno traumatizovana zbog sudara sa brodovima, počela da udara u kormila plovila. Neobično ponašanje se onda raširilo i napadi su postali sve češći i sve odvažniji.

Kako je Telegraf Nauka nedavno pisao, orke su u poslednje vreme počele da napadaju brodove i čamce, da otimaju mladunce crnih delfina i čereče ajkule kako bi se hranile njihovim jetrama. Svi ovi incidenti predstavljaju samo dodatni dokaz o inteligenciji ovih predatora.

- Delovi njihovog mozga povezani sa memorijom i emocijom su znatno razvijeniji čak i u poređenju sa ljudskim mozgom – rekla je Debora Džajls sa Vašingtonskog univerziteta.

Međutim, razmera i novitet nedavnih napada postavljaju pitanje da li orke postaju inteligentnije. I šta je uzrok te promene?

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    8. novembar 2023. | 07:49

    Dok ne naiđe na Srbe pa kad rokne dinamit ili kašikara.Peto pokolenje će znati da ne treba da prilaze brodu.

  • Igor

    8. novembar 2023. | 01:01

    Ljudi će doživeti da i druga bića razviju inteligenciju na planeti. Možda malo kasne ali nas sustižu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>