• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako ugljen-dioksid utiče na vlagu i padavine: Naučnici ispitali promene u planinskoj klimi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim istraživača napravio model padavina u narednih 100 godina

  • 0
Himalaji Vrhovi Himalaja istočno od Katmandua... Foto: Peter Barritt / Alamy / Profimedia

Planine stvaraju sopstvene klimatske sisteme kada se menjaju protok vazduha i padavine. Orografske padavine pojavljuju se kada se vlažan vazduh podigne iznad vrhova, vazduh se ohladi, kondenzuje i otpusti se voda, a atmosfera se zagreje. Kako se planeta zagreva a emisije štetnih gasova povećavaju, predviđene promene padavina na planinama postaju sve složenije, navodi Phys.org.

U dosadašnjim radovima smatralo se da će planinske padavine da se povećaju sa globalnim zagrevanjem jer se atmosferska vlažnost povećava zajedno sa temperaturom. Međutim, primećeno je da je u mnogim regionima realnost drugačija, pa je tim naučnika radio na novoj studiji objavljenoj u žurnalu Earth‘s Future.

Da bi bolje razumeli kompleksne promene do kojih dovodi skok ugljen-dioksida u vazduhu, naučnici su koristili model Community Earth System, koji ima rezoluciju od 25 kilometara. To je omogućilo timu da unese podatke o lokalnim uslovima, uključujući topografiju i čvrstinu terena, pa pokrene globalne simulacije u narednih 100 godina.

Istraživanje je pokazalo da promene u padavinama su izraženije u planinama na nižim geografskim širinama, posebno ako su strme. Planine na Novoj Gvineji, u istočnoj Africi, na istočnim Himalajima i jednoj strani centralnih Anda imale su više padavina, a suvlji uslovi su se pojavili u planinama u Srednjoj Americi i na drugoj strani centralnih Anda.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>