• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evolucija ne važi samo za živa bića, već i za atome i planete: Devet naučnika predstavilo novi zakon prirode

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mi vidimo Darvinovu teoriju evolucije kao specifičan slučaj mnogo opštijeg procesa, rekao dr Majkl Vong

  • 1
Kosmos i DNK Foto: Bruce Rolff / Panthermedia / Profimedia

Teorija evolucije, koju je predstavio Čarls Darvin 1859, promenila je nauku i naučna istraživanja. Grupa od devet naučnika i filozofa upravo je objavila rad u kome tvrde da evolucija nije ograničena samo na život na Zemlji, već da, na određeni način, važi i za druge kompleksne sisteme, od atoma i minerala do planeta, zvezda i galaksija. Oni smatraju da je evolucija samo deo mnogo šireg fenomena koji nazivaju novim, do sada nedostajućim zakonom prirode, navodi se u radu objavljenom u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

- Svemir je prepun kompleksnih sistema koji evoluiraju, ali trenutni makroskopski zakoni fizike ne opisuju dobro te sisteme. Prihvatajući da je identifikacija konceptualne ekvivalencije između različitih fenomena su bili osnov za razdvoj dosadašnjih zakona prirode, pristupamo potencijalnom „nedostajućim zakonom“ tragajući za ekvivalencijom među sistemima koji evoluiraju. Predlažemo da se svi sistemi koji evoluiraju, uključući i žive i nežive, imaju različite komponente koje se kombinuju u konfiguraciona stanja koja se zatim biraju za ili protiv na osnovu funkcije. Zatim smo identifikovali fundamentalni izvor selekcije – statičku postojanost, dinamičku postojanost i generisanje noviteta – pa predlažemo vremenski asimetričan zakon koji kaže da će se funkcionalne informacije sistema povećavati vremenom kada su podvrgnuti selekciji funkcije ili funkcija – navodi se u radu.

Grupu od devet naučnika čine naučnici sa Instituta za nauku Karnegi, Kalifornijskog instituta tehnologije i Univerziteta Kornel, kao i filozofi sa Univerziteta Kolorada.

- Mi vidimo Darvinovu teoriju evolucije kao specifičan slučaj mnogo opštijeg procesa koji se odnosi i na nežive sisteme. Mi verujemo da se odnosi i na statičke sisteme poput minerla, ali i na dinamičke poput uragana, zvezda i života – rekao je dr Majkl Vong, prvi autor istraživanja, prenosi Gardijan.

Prof. Milan Ćirković iz Astronomske opservatorije u Beogradu i sa Instituta za budućnost čovečanstva na Oksfordskom univerzitetu za Gardijan je rekao da je ovaj rad „dah svežeg vazduh koji duva preko teškog terena na spoju astrobiologije, sistemskih nauka i teorije evolucije“.

(Telegraf Nauka/PNAS/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OK

    17. oktobar 2023. | 13:06

    Dobro jutro matematicari. Pa ne moze jedna matematika za organizme, druga matematika za racunare a tamo neka kvantna fizika za mikrosvet i crne rupe. Matematika je matematika i to digitalna. Cifra je cifra (digit) a grupa cifara je broj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>