• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozna vrsta morske bakterije otkrivena na dnu okeana, pa uzgojena i u laboratoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi soj bakterije nazvan Poriferisphaera hetertotrophicis postoji širom sveta, ali nije izučavan

  • 0
Bakterija sa dna okeana Foto: Rikuan Zheng et al. eLife, 2023

U uzorcima sedimenata duboko iz okeana naučnici su identifikovali misterioznu i jedinstvenu novu vrstu morske bakterije koja povećava naše znanje o uslovima za život na velikim dubinama i mikrobiologiji uopšte, piše Science Alert.

Tim iz Kine uzgojio je bakteriju u laboratoriji koristeći sedimente iz morskih dubina, specifičnu lokvu tečnosti pune nutrijenata i blata sa okeanskog dna. Nazvana Poriferisphaera hetertotrophicis ona pripada tipu bakterija koji nije mnogo izučavan iako ga ima širom sveta, od jezera do zemljišta, i igra ključnu ulogu u recikliranju ugljenika i azota. Sve je opisano u studiji objavljenoj u žurnalu eLife.

- Većina bakterija reda Poriferisphaera hetertotrophicis izolovana je korišćenjem nutritivno siromašnog medijuma. Mi smo želeli da vidimo da li će medijum bogat nutrijentima pomoći u uzgoju i daljoj karakterizaciji članova ove slabo poznate porodice – rekao je mikrobiolog Rikuan Ženg sa Kineske akademije nauka.

Ženg i njegov tim u laboratoriji su simulirali uslove sa dna okeana. Nova bakterija Poriferisphaera hetertotrophicis, soj obeležen oznakom ZRK32, rastao je brže nego druge bakterije i širio se u mnogo više pravaca. Mehanizam pupljenja, gde su ćelije razvijale pupoljke koji su onda postajali njihovi potomci, nije ranije viđen kod Planctomycetesa. To je možda posledica neobičnijih uslova u kojima ovaj soj bakterije živi. Nova vrsta je imala interakciju sa azotom na novi način, a živi pored specifičnog virusa ili bakteriofage koji pomaže u obradi azota. Sve ovo pomaže naučnicima da bolje razumeju hemijske procese koji se dešavaju duboko ispod površine okeana.

- Naše analize pokazuju da je soj ZRK32 nova vrsta, koja raste najbolje u nutrijentima bogatom okruženju i kraj bakteriofaga u prisustvu azota. Ova bakteriofaga živi u domaćinu a da ga ne ubija – rekao je mikrobiolog Čaomin San sa Kineske akademije nauka.

(Telegraf Nauka/Science Alert)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>