• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alarmantno topljenje! Dva zastrašujuća snimka pokazuju kako se Grenland promenio u jednom mesecu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemaljska opservatorija NASA napravila je dve fotografije, jednu 14. juna i drugu 24. jula

  • 0

Snežni i ledeni pokrivač Grenlanda potpuno su se promenili tokom samo mesec dana, pokazuju dva snimka koja je Zemaljska opservatorija dana NASA napravila 14. juna i 24. jula, saopštila je NASA.

- Tokom nešto više od pola sezone topljenja 2023. Grenland je doživeo značajnu transformaciju snežnog pokrivača. Topljenje se dešava brže nego što je uobičajeno, a tokom nekoliko dana u junu i julu topljenje je zabeleženo na površini od 800.000 kvadratnih kilometara, što je 50 odsto, ledenog pokrivača Grenlanda, pokazali su podaci. Letnje topljenje se ubrzalo 14. juna, kada je napravljen prvi snimak. Druga slika, napravljena 24. jula, nešto više od mesec dana kasnije, pokazala je isti prostor, ali sa dramatično smanjenom površinom pod snegom – navodi se u saopštenju Zemaljske opservatorije NASA.

Grenland, topljenje leda, klimatske promene Ledeni i snežni pokrivač Grenlanda 14. juna 2023. FOTO: NASA Earth Observatory/Wanmei Liang/Landsat 8 – OLI/Landsat 9 – OLI-2

Grenland, topljenje, ledeni pokrivač Ledeni i snežni pokrivač Grenlanda 24. jula 2023. FOTO: NASA Earth Observatory/Wanmei Liang/Landsat 8 – OLI/Landsat 9 – OLI-2
Dr Betan Dejvis, profesorka geografije na Univerzitetu Njukasl, rekla je za Dejli mejl snimci pokazuju prvenstveno snežni, a ne ledeni pokrivač.

- Ove godine, topi se veća površina leda nego u periodu od 1981. do 2010. Što više budemo imali leta u kojima se toliko toga topi, to ćemo više leda biti izgubljeno. Gubitak leda na Grenlandu se povećava zbog toplih leta. To će doprineti i porastu nivoa mora – rekla je ona.

Topljenje koje je zabeleženo ove godine, navodi Zemaljska opservatorija, sporije je od onog zabeleženog 2012.

- Drama koju je donelo topljenje 2012. neće biti prevaziđeno ove godine, ali 2023. jeste godina drastičnog topljenja leda – rekao je Kristofer Šuman, glaciolog sa Univerziteta Merilenda u Baltimoru.

Naučnici su već upozorili na ekstremno topljenje leda na Grenlandu, pogotovo zato što je, prema većini proračuna, jul ove godine bio najtopliji mesec otkako se meri vreme, a možda i u poslednjih 120.000 godina.

(Telegraf Nauka/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>