• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajna čudovišta iz Loh Nesa: Naučnik ocenio da li je moguće da u škotskom jezeru živi džinovska jegulja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od tridesetih godina prošlog veka prijavljeni su povremeni susreti sa nepoznatom životinjom u škotskom jezeru, ali nikad nije pronađen nijedan primerak takve životinje

  • 0
Loh Nes, jezero Zamak na obali Loh Nesa u Škotskoj Credit: Harry Melchert / DPA / Profimedia

Čudovište iz Loh Nesa jedno je od najpopularnijih mitskih stvorenja na planeti, pa ne čudi što već decenijama privlači pažnju naučnika, koji žele da dokažu da li čuvena Nesi postoji ili ne postoji. Pojedinci su dugo spekulisali da je moguće da je „čudovište“ u stvari neka vrsta džinovske jegulje koja živi u ovom škotskom jezeru, a naučnici su konačno proračunali šanse za to, piše EurekaAlert!

- Loh Nes je veliko slatkovodno jezero u Škotskoj. Od tridesetih godina, tu su prijavljeni susreti sa nepoznatim životinjama o kojima se mnogo pisalo u popularnim medijima, ali do danas nijedan primerak takve životinje nije pronađen, što čini mogućnost njihovog postojanja gotovo neverovatnim. Autentičnost i interpretacije fotografija i snimaka koje prikazuju navodne nepoznate životinje u Loh Nesu ozbiljno su problematične i sumnjive. U 20. veku sistematske potrage u kojima su korišćeni skeneri, sonari, podvodne kamere i mnogi drugi instrumenti nisu doneli ništa osim sumnjivih snimaka. Tokom sedamdesetih godina jedan primerak evropske jegulje uhvaćen je u jezeru, pa je biolog Roj Makal da je moguće da postoje džinovske jegulje u jezeru - naveo je Flo Foson, naučnik Narodnog zoološkog društva iz Pitsburga, u svom članku „Čudovište iz Loh Nesa: Ako je stvarno, da li bi to mogla da bude džinovska jegulja?“ objavljenom u žurnalu JMIRx Bio.

Kako navodi, dok su neki naučnici spekulisali da bi bilo moguće da u jezeru postoje jegulje duge do 1,3 metra, drugi su ih povećavali na 2,4 metra, a treći su išli do hipoteza o 20 metara dugim jeguljama. Naravno, nijedna tako velika životinja nikad nije pronađena u ovom jezeru.

- Kao što je slučaj i sa drugim evropskim jeguuljama, prosečna dužina onih koje su otkrivene u Loh Nesu je relativno mala, što znači da su one slične kao sve druge jegulje širom Škotske i Evrope. Matematička procena pokazuje da je šansa da se nađe jegulja duga oko metar u Loh Nesu 1 prema 50.000. Međutim, šansa da se nađe jegulja duža od 6 metara je prilično neverovatna, statistički gotovo nemoguća, tako da su džinoske ili super jegulje neverovatno objašnjenje za navodna viđanja ogromnih životinja u škotskom jezeru – naveo je Fokson u članku.

(Telegraf Nauka/EurekaAlert!/xbio.jmir.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>