• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je najveća buba koja je ikad hodala Zemljom: Čudovišna stonoga bila je duga kao automobil

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arthropleure su bile duge do 3,2 metra, a teške preko 50 kg

  • 0
Arthropleura Ovako neki stručnjaci zamišljaju izgled Arthropleura... Ilustracija: Shutterstock/Catmando

Stonoga iz perioda karbona nazvana Arthropleura najveći je zglavkar svih vremena. Međutim, fosili koji su dosad pronađeni uglavnom su nepotpuni, pa onemogućuju potpuno razumevanje njegove anatomije i načina života. Naučnici su konačno uspeli da u Francuskoj otkriju glavu ove džinovske bube i da je detaljno ispitaju, navodi se u studiji objavljenoj u Science Advances.

Razlog za pronalazak tako velikog broja nepotpunih fosila je taj što su ove zastrašujuće stonoge ostavljale za sobom svoj oklop, tj. egzoskelet, iz koga su izlazile kada im je postajao premali. Prema nekim procenama, ove bube mogle su da porastu do 3,2 metra, što je značilo da su bile duge koliko „jugo“, na primer, dok je njihova težina prevazilazila 50 kilograma.

- Čuvena stonoga Arthropleura je zglavkar iz perioda karbona i perma poznata po rekordnom gigantizmu, naseljavala je šume blizu pojasa ekvatora i živela je pre između 346 miliona i 290 miliona godina. Uprkos tome što je dovoljno poznata, postoji mnogo rupa u znanju o njenoj anatomiji i stilu života. Evolutivna pozicija arthropleurideana dosad je bila procenjivana skoro bez ikakvih informacija o glavi Arthropleure. Sada je rendgenska i mikrokompjuterska tomografija mladunčeta koje je dobro sačuvano i otkriveno u Monso le Menu, u Francuskoj, sklonio je veo sa glave Arthropleura – naveli su naučnici u studiji.

Arthropleura Arthropleura predstavljena u radu u Science Advances... Foto: Tanjug/AP/Mickaël Lhéritier, Jean Vannier, Alexandra Giupponi

Ispitani fosil je mladunče koje je živelo pre oko 305 miliona godina. Dok su odrasli primerci pravi džinovi, male individue su duge samo oko 4 centimetra, prenosi Reuters.

Glava džinovske bube je okruglo ispupčenje sa dve kratke antene u obliku zvona, sa dva ispupčena oka poput morskih račića, kao i mala usta adaptirana za drobljenje lišća i kore drveća, piše AP.

- Otkrili smo da ima telo diplopoda, ali glavu chilopoda – rekao je za AP Mikael Leritije, koautora studije i paloeobiolog sa Univerziteta Klod Bernard u Lionu.

Kako se navodi, mnogi veruju da su ove bube bile najveće koje su ikad hodale Zemljom. Ipak, oko toga ima rasprava jer ima i onih smatraju da su najveće bube u stvari izumrla vrsta džinovske morske škorpije

- Postoje dva moguća faktora koja bi mogla da objasne postojanje džinovskih zglavkara u ovom periodu – vrhunac koncentracije kiseonika u periodu karbona i dostupnost resursa. Kako su zglavkari kolonizovali kopno pre kičmenjaka, imali su pristup resursima koji su im omogućili diverzifikaciju – dodao je za Rojters Leritije.

(Telegraf Nauka/Science Advances/Reuters/AP)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>