• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dinosaurusi šetkali od Brazila do Kameruna: Podudarni otisci stopala otkriveni na suprotnim stranama Atlantika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači SMU pronašli više od 260 otisaka stopala u Africi i Južnoj Americi

  • 0

Međunarodni tim istraživača, koje je predvodio Luj Džejkobs, paleontolog Južnjačkog metodističkog univerziteta (SMU), otkrio je podudarne otiske stopala dinosaurusa iz vremena rane krede na dva sada različita kontinenta, razdvojena Atlantskim okeanom. Više od 260 otisaka stopala otkriveno je u Brazilu i Kamerunu, što pokazuje gde su kopneni dinosaurusi mogli da prelaze iz Južne Amerike u Afriku i obrnuto milionima godina pre nego što su se dva kontinenta razdvojila, saopštio je SMU.

- Utvrdili smo da su, kada je reč o godinama, ovi otisci slični., U geološkom i tektonskom kontekstu takođe su slični. U smislu oblika gotovo su identični – rekao je Džejkobs.

Otisci stopala u blatu i mulju kraj drevnih reka i jezera otkriveni su oko 6.000 kiloemtara daleko jedni od drugih. Dinosaurusi su ih napravili pre oko 120 miliona godina na superkontinentu poznatom po imenu Gondvana, koji se odvojio od veće kopnene mase Pangee, objasnio je on.

- Jedna od najmlađih i najužih geoloških veza između Afrike i Južne Amerike bio je lakat severoistočnog Brazila koji je bio povezan sa današnjom obalom Kameruna duž Gvinejskog zaliva. Dva kontinenta nisu imala prekid duž tog uskog dela, pa su životinje sa obe strane mogle da pređu na drugu – objasnio je Džejkobs.

Gondvana Foto: Shutterstock / Zaporizhzhia vector

Većinu otisaka napravili su troprsti teropodi. Nekoliko njih su napravili i sauropodi ili predentata, rekla je Dajana Vajnjard, istraživač-saradnik SMU i koautor studije.

Studija je objavljena u New Mexico Museum of Natural History & Science.

Afrika i Južna Amerika počele su da se razdvajaju pre oko 140 miliona godina.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>