• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Troroga čudovišta zaista su živela i umirala u krdima: Otkriće potvrdilo prikaz iz čuvenog filma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Holandski paleontolog ispitao ostatke pet triceratopsa otkrivene u Vajomingu 2013.

  • 0
Triceratops Ilustracija: jovanche vitanovski / Panthermedia / Profimedia

Triceratops, čuveni trorogi dinosaurus, često se u filmovima poput „Parka iz doba jure“ predstavlja u krdima. Međutim, otkriveni fosili nisu dali bilo kakav razlog da se zaista veruje u to, zbog čega je često kritikovan i film Stivena Spilberga. Ali su istraživači Centra za biodiverzitet Naturalis iz Holandije 2013. u Vajomingu otkrili fosile pet ovih čudovišta u grupi, saopštio je taj centar.

U stvari, tim istraživača iz Holandije otišao je u SAD da traga za ostacima tiranosaurusa, ali su našli fosilne ostatke triceratopsa. Prvo jednog, pa drugog, pa trećeg… Nalazište se obrađuje već 10 godina i do sada je otkriveno 1.200 kostiju i delova kostiju.

Centar je, kako se navodi u saopštenju naslovljenom sa „Spilberg je bio u pravu“, rešio da istraži kako su svi ti dinosaurusi završili zajedno i šta može da se kaže o njihovim životima i smrti. Paleontolog Džimi de Roj, doktorand pri centru, završio je istraživanje i konačno predstavio rezultate.

- To je veoma dobar materijal. Omogućio je, na primer, da pokažemo da su ovi triceratopsi rasli veoma sporo. Detalji kostiju sugerišu da je petoro dinosaurusa bilo zajedno u trenutku smrti, verovatno su se udavili u močvari – rekao je De Roj.

Ispitivanje fizičkih i hemijskih svojstava zuba i drugih kostiju ukazuje na to da su oni, bar privremeno živeli u grupi. To, naravno, dovodi do novih pitanja među kojima je i to koliko je kompleksno bilo njihovo socijalno ponašanje.

Otkriveni dinosaurusi živeli su pre 67 miliona godina.

Triceratops je bio pravi div, imao je masu od oko 10 tona i bio dug devet metara. Samo glava bila je duga tri metra. Naziv je dobio zbog tri roga na glavi, a bio je biljojed.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>