• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grane su ličile na palmino lišće, drveće je bilo visoko do 4 metra: Otkrivena najstarija šuma na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da je sada izumrla vrsta biljaka po imenu cladoxylopsidis, bila bliska papratima

  • 1
Drevna šuma Zamišljen izgled šume u devonu... Ilustracija: Patrick Guenette / Panthermedia / Profimedia

Fosilizovano drveće otkriveno slučajno u jugozapadnoj Engleskoj deo je najstarije dosad poznate šume, otkrili su istraživači. Fosili stari 390 miliona godina pretekli su po starosti fosile šume iz mesta Gilboa u američkoj državi Njujork, stare 386 miliona godina.

Novo otkriće pokazuje razliku između dva ekosistema, ali i sugeriše da su šume napredovale od relativno primitivnih do naprednih za samo nekoliko miliona godina, rekao je Nil Dejvis, glavni autor studije o najstarijim fosilima u Journal od the Geological Society, piše LiveScience.

- Ono što je važno je da je ovo najstariji fosil šume. Osim toga, izuzetno je jer otkriva značajne razlike između kompleksnih drevnih biljaka otkrivenih u Gilboi i novootkrivenih fosila šume u kojoj je, kako se čini, postojala samo jedna vrsta biljke – rekao je Dejvis za LiveScience.

Veruje se da je sada izumrla vrsta biljaka po imenu cladoxylopsidis, bila bliska papratima.

- Izgledaju kao palmino lišće, ali ni po čemu nisu povezane s palmama. Imaju dugu centralnu stabljiku i nešto što liči na palmino lišće koje pada sa nje, ali to palmino lišće u stvari nije lišće, to su gomile grančica. Ovo drveće bilo je visoko između dva i četiri metra, što znači da šuma nije bila preterano visoka – rekao je Dejvis.

Fosilno drveće sačuvano je i kao šuplje stablo ispunjeno sedimentom i kao pali panjevi koji su poravnani tokom eona, poput gipsa unutar sedimenta, dodao je on. Delovi na kojima su grančice bile spojene sa drvećem još su vidljivi.

Dejvis i njegove kolege naleteli su na ostatke šume tokom radova na Hengmen formaciji od peščara, koja je iz srednjeg devona, od pre 393 do 383 miliona godina. Tokom tog perioda delovi današnje Britanije bili su deo kontinenta Lorentija, koji se nalazio ispod ekvatora, pa je klima bila topla i suva, rekao je Dejvis.

Veruje se da su biljke kolonizovale kopno pre oko 500 miliona godina, pa je starije drveće otkriveno širom sveta. Ipak, ovo novo otkriće je najraniji primer šume u kojoj drveće raste toliko blizu jedno drugog i to u velikoj količini.

Na fosilnom drveću, istraživači su otkrili tragove malih stvorenja iz devona.

- U ovo vreme nije postojalo ništa veće od malih zglavkara koji su se kretali po zemlji. Možda je moguće naći više bića nalik vodozemcima ili ribama u obližnjim jezerima i rekama – rekao je Dejvis.

Kako se navodi, iako je prvobitni plan naučnika bio da ispitaju sedimente, ovo otkriće fosila drveća moglo bi da otkrije prekretnicu u ekologiji devona.

- Ovo sugeriše da je pre oko 390 miliona godina naglo došlo do uzleta okruženja poput šume – rekao je Dejvis.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dotur Luigi

    6. mart 2024. | 20:20

    'Фосили' имају велики углед у земљи!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>