• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Život u divljini sa stalnim bolovima: Sabljozube mačke i strašni vukovi patili su od „koštane smrti“

Vreme čitanja: oko 1 min.

Učestalost osteohondroze među ovim izumrlim vrstama životinja bila je veća nego među životinjama danas

  • 1
Sabljozuba mačka, skelet FOTO: Allen Eyestone / Zuma Press / Profimedia

Kataklizmične klimatske promene koje su dovele do kraja Ledenog doba uništile su mnoge zanimljive vrste poput džinovskih dabrova, mastodona ili megaterijuma. Osim njih, izgubljene su i mnoge vrste ranih pasa i mačaka. Prema najnovijoj studiji, smilodoni (koje nazivaju i sabljozubim mačkama) i strašni vukovi (Canis dirus), moćne životinje koje su nekad lutale planetom, suočili su se sa istim problemom koji danas muči pse i mačke – bolest kostiju, piše Popular Science.

Osteohondroza je česta bolest kostiju koja utiče na zglobove kod kičmenjaka, uključujući tu i kućne ljubimce, pa i ljude. Međutim, poremećaj nije dobro ispitan kod divljih životinja. U najnovijoj studiji, tim naučnika identifikovao je znakove osteohondroze na više od 1.000 kostiju smilodona i 500 kostiju strašnih vukova, starih između 12.000 i 55.000 godina. Skeleti su iskopani u okolini Los Anđelesa, a tim je pronašao male defekte na mnogim od njih, a svi oni su konzistentni sa oboljenjem osteohondroza disekans. Defekti su uglavnom otkriveni u zglobovima kolena i ramena.

Oko šest odsto mladih smilodona imalo je probleme sa kolenima, dok je to bila situacija sa tri odsto mladih strašnih vukova. Kod vukova je pet odsto njih imalo problema sa zglobovima ramena, što znači da su živeli sa stalnim bolovima.

Učestalost osteohondroze među ovim životinjama bila je veća nego među životinjama danas i ljudima, naveo je Igo Šmokel, koautor studije. On je u izjavi za Njujork tajms rekao i da su paleontolozi i ranije primećivali ovakve defekte, ali su mislili da je šteta na kostima nastala nakon smrti životinja, ali da je tek sada otkriveno da su nastala tokom života.

Osteohondroza ili koštana smrt je grupa bolesti koju karakterišu prekid dotoka krvi u delove gde se odvija okoštavanje.

(Telegraf Nauka/Popular Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    17. jul 2023. | 17:38

    Neko je utvrdio da je prije 55000 godina neki vuk imao bolove u koljenima. Kakva sprdnja. 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>