• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napredak u tehnologiji ultračistog biogoriva: Pretvaranje biološkog otpada u čistu energiju

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači iz Laboratorije za atomizaciju i sagorevanje Univerziteta Bejlor u Teksasu predstavili su novi metod za efikasno sagorevanje biogoriva.

  • 0
Gorivo, poljoprivreda, biofuel, biogorivo Foto: Shutterstock

Revolucionarni injektor je upotrebljen za sagorevanje glicerinsko-metanolskih mešavina sa skoro nepostojećim emisijama. Ova nova tehnologija omogućava ultračisto sagorevanje goriva koja obično teško sagorevaju zbog svoje velike viskoznosti.

Mogući su znatni doprinosi akademskom istraživanju i industrijskim primenama i uspostavljanje novog standarda za održivu energiju.

„Istraživanje pokazuje kako se viskozni biološki otpad može pretvoriti u čistu energiju“, kažu istraživači.

Značaj za industriju biogoriva i uticaj na životnu sredinu

Konvencionalno ubrizgavanje goriva ima teškoće sa sagorevanjem glicerina – obilnog nusproizvoda proizvodnje biodizela – zbog njegove velike viskoznosti, iako umerene gustine energije.

Nasuprot tome, sposobnost SB (Swirl Burst) injektora da tretira glicerin bez skupog predgrevanja ili procesuiranja goriva mogla bi transformisati ekonomiju biogoriva. SB injektor može da ostvari potpuno i čisto sagorevanje proizvodeći fine kapljice, značajno smanjujući emisije zagađivača kao što su ugljen-monoksid (CO) i azotne okside (NOx).

Nova tehnologija takođe omogućava proizvođačima biodizela da pretvaraju glicerinski otpad u održiv izvor goriva, podstičući cirkularnu privredu i redukciju karbonskog otiska za stvaranje energije. Fleksibilnost SB injektora omogućava sagorevanje raznih proporcija glicerina i metanola bez modifikacija opreme, što ga čini idealnim za pogone koji treba da zadovolje striktne regulacije u pogledu emisija.

Inovativna rešenja za globalne izazove unapređuju znanje u cilju poboljšanja života ljudi. Sposobnost transformacije otpada, kao što je glicerinski otpad, u pristupačnu obnovljivu energiju doprinosi energetskoj izdržljivosti i ravnopravnosti za ekonomski ugroženije grupe u promenljivim klimatskim uslovima.

Testiranje gorivnih mešavina

Istraživači su testirali tri različite gorivne mešavine glicerina i metanola u odnosima 50/50, 60/40 i 70/30 . Sve mešavine su postigle efikasnost sagorevanja iznad 90%, uključujući potpuno sagorevanje mešavine u odnosu 50/50, sa skoro nepostojećim emisijama CO i NOx, čak i u postavkama bez predgrevanja i izolacije.

Ovo je značajan napredak u poređenju sa konvencionalnim ubrizgavanjima kroz vazduh ili pod pritiskom, koja često stvaraju velike emisije sa visokoviskoznim gorivima.

Tolerisanje velike viskoznosti i fleksibilnost goriva ukazuju da ne samo otpadni glicerin, već i viskozna izvorna ulja biodizela i druga otpadna bioulja mogu biti direktno upotrebljena za proizvodnju energije bez dalje obrade, značajno smanjujući troškove i potencijalno stimulišući širu primenu biogoriva.

Rezultati istraživanja mogu smanjiti uticaj industrije biodizela na životnu sredinu i popraviti odnos troškova i dobiti.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>