• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačke biljke eksploatišu energiju vetra i kiše

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lažne biljke ulaze u 21. vek. Istraživači su razvili male „biljne elektrane“ – generatore u obliku listova koji stvaraju električnu energiju iz povetarca ili kišnih kapi. Testirali su te kolektore energije ugrađujući ih u veštačke biljke.

  • 0

Priroda može da proizvede električnu energiju na nekoliko načina. Solarni paneli konvertuju svetlosnu energiju od Sunca, a vetrogeneratori transformišu kinetičku energiju vetra, piše TechXplore.

Međutim, ovi metodi se obično oslanjaju na samo jedan izvor i stoga su efikasni samo kad je taj izvor dostupan. Solarni paneli ne rade nakon zalaska Sunca, a dan bez vetra neće proizvesti mnogo energije.

U novije vreme su se pojavili generatori energije iz više izvora kao metod dobijanja energije iz različitih obnovljivih izvora putem jednog uređaja, maksimizujući potencijalnu proizvodnju.

Naučnici su napravili dva različita tipa kolektora energije: triboelektrični nanogenerator (TENG) za skupljanje kinetičke energije vetra i generator energije na bazi kapljica (DEG) za skupljanje energije od kapi kiše.

TENG se sastoji od sloja najlonskih nanovlakana između slojeva od politetrafluoroetilena, poznatijeg kao teflon, i od bakarnih elektroda. Statički naboj se generiše i pretvara u električnu energiju kad se slojevi pristisnu jedan u drugi.

Teflon se koristi i za DEG, koji je nepromočiv i prekriven provodnim materijalom u funkciji elektroda. Kad kapi kiše pogode elektrodu, to izaziva neravnotežu naboja, stvarajući struju. U optimalnim uslovima, TENG je proizvodio 252 V, a DEG 113 V, ali samo u kratkim intervalima.

Naučnici su postavili DEG preko TENG-a i inkorporirali verzije u obliku lista u veštačku biljku. Kad su generatori u obliku lista bili izloženi uslovima koji imitiraju prirodni vetar i kišu, upalili su 10 LED svetala u kratkim treptajima.

Ova „elektrana“, koja predstavlja verifikaciju koncepta, mogla bi se dalje razvijati u veće sisteme ili mreže elektrana radi proizvodnje čiste energije iz prirodnih izvora.

(Telegraf Nauka/TechXplore)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>