• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad „živa laboratorija“ u Japanu treba da bude završen ove godine

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tojota se nada da će „Istkani Grad“ pokretati čista energija, roboti, veštačka inteligencija i autonomna vozila.

  • 0
Istkani Grad, Woven City Foto: Toyota / Ferrari / Profimedia

U senci planine Fudži, japanski proizvođač automobila Tojota podiže novi grad nazvan „Istkani Grad“. Opisan kao „živa laboratorija“, predviđen je za ispitivanje kako novi urbani stanovnici mogu da žive sa autonomnim vozilima, robotima, čistom energijom i veštačkom inteligencijom, piše IFL Science.

Takozvani pametni gradovi, često okruženi maštovitom reklamom i iskusnim odnosima sa javnošću, imaju prilično loš učinak već u početnoj fazi. Međutim, izgleda da je Istkani Grad zaista na dobrom putu (tako barem kaže služba za odnose sa javnošću).

Izgradnja je počela 2021. i treba da se završi na leto ove godine. Grad se nada da će do 2025. početi delatnost i „demonstracione probe“, uključujući eksperimente sa tehnologijama nove generacije za komunikaciju na daljinu i „pametnu logistiku“ sa aplikacijama za robotsku dostavu.

U kućama, robotika i veštačka inteligencija bazirana na senzorima biće korišćene za svakodnevne poslove poput automatskog dopunjavanja frižidera i iznošenja smeća.

Tojota objašnjava da će u gradu isprva živeti oko 360 ljudi, uglavnom starijih osoba i porodica, ali da se planira postepeno proširenje populacije na oko 2.000. Stanovnici će uključivati zaposlene u kompaniji, poput tehničara i istraživača, koji će osmatrati naselje i razvijati tehnologije poput veštačke inteligencije u stvarnom svetu.

Sve to će se dešavati u kontekstu urbane životne sredine koju grade roboti i koja je inspirisana prirodnim svetom i tradicionalnom japanskom obradom drveta. Kao pomoć u dizajniranju grada, kompanija je angažovala čuvenog arhitektu Bjarkea Ingelsa.

„Izgradnja čitavog grada od temelja, čak i u malom obimu kao što je ovaj, predstavlja jedinstvenu priliku za razvoj budućih tehnologija, uključujući digitalni operativni sistem za gradsku infrastrukturu“, rekao je Tojotin predsednik Akio Tojoda 2020.

„Sa ljudima, zgradama i vozilima koji su povezani i komuniciraju jedni s drugima putem podataka i senzora, moći ćemo da testiramo povezanu tehnologiju veštačke inteligencije…i u virtualnom i u fizičkom svetu…maksimizujući njen potencijal“.

Akio Tojoda je praunuk Sakičija Tojode, takozvanog „kralja japanskih izumitelja“, koji je započeo porodični posao 1926. kao proizvođač automatskih razboja, po čemu je grad dobio ime.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>