• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda udišete više nanočestica iz plinske peći nego iz auspuha

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija sa Univerziteta Perdu u Indijani otkriva da pripremanje hrane na plinskoj peći može emitovati više nanočestica u vazduh nego vozila na benzin ili dizel, možda povećavajući rizik od razvoja astme ili drugih respiratornih bolesti.

  • 2

„Sagorevanje je izvor zagađenja vazduha širom sveta, i u zatvorenom prostoru i na otvorenom. Otkrili smo da kuvanje na plinskoj peći proizvodi velike količine nanočestica koje ulaze u čovekov respiratorni sistem i tamo se efikasno talože“, kažu naučnici.

S obzirom na ove nalaze, istraživači preporučuju uključivanje kuhinjskog izduvnog sistema dok plinska peć radi.

Studija se fokusirala na sićušne nanočestice u vazduhu sa prečnikom od 1-3 nanometra, što je odgovarajuća veličina za ulazak u određene delove respiratornog sistema i širenje na druge organe.

Nedavna istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da deca koja žive u kućama sa plinskim pećima razviju astmu. Međutim, malo se zna o tome kako se čestice manje od tri nanometra šire u zatvorenom prostoru pošto ih je vrlo teško izmeriti.

„Te supermale nanočestice nisu kao prašina koju možete da vidite u vazduhu. Nakon detektovanja velikih koncentracija tokom upotrebe plinske peći, ne možemo ih više ignorisati“.

Koristeći najsavremeniju opremu za merenje kvaliteta vazduha, proizvod nemačke kompanije Grim Aerosol Tehnik, istraživači su uspeli da izmere te čestice tokom pripremanja hrane na plinskoj peći u laboratorijskoj „malenoj kući“.

Ta malena kuća ima sve odlike tipične kuće, ali je opremljena senzorima koji prate uticaj svakodnevnih aktivnosti na kvalitet vazduha u kući.

Visokokvalitetni podaci omogućili su poređenje nalaza sa poznatim nivoima zagađenja vazduha na otvorenom, u pogledu kojih postoji više regulacije i znanja. Otkriveno je da čak 10 triliona nanočestica može biti emitovano po kilogramu goriva za plinsku peć – što je jednako ili premašuje količinu iz vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

To bi značilo da odrasli i deca možda udišu 10-100 puta više nanočestičnog aerosola usled kuvanja na plinskoj peći u zatvorenom prostoru nego što bi udisali usled izduvnih gasova vozila stojeći na prometnoj ulici.

„Ne biste koristili izduvni sistem dizel motora za dovod vazduha u kuhinju“, kažu naučnici.

Nalazi su dobijeni analizom podataka sakupljenih u malenoj laboratorijskoj kući i modeliranjem raznih načina na koje bi se nanočestični aerosol mogao transformisati u zatvorenom i ući u respiratorni sistem.

Modeli su pokazali da je nanočestični aerosol vrlo istrajan na putu od plinske peći do ostalih delova kuće. Bilioni tih čestica su emitovani u roku od samo 20 minuta kuvanja vode ili pravljenja sendviča sa grilovanim sirom ili palačinaka na plinskoj peći.

Iako su se mnoge čestice brzo raspršile na druge površine, modeli su pokazali da bi oko 10 milijardi do bilion čestica moglo ući u gornje disajne puteve i traheobronhijalnu oblast pluća odraslog čoveka. Ove količine su još veće u pogledu dece – što je osoba manja koncentracija je veća.

Nanočestični aerosol od sagorevanja plina takođe bi se lako mogao pomešati sa većim česticama koje u vazduh stižu iz maslaca, ulja ili šta god da se kuva na plinskoj peći, što stvara nove čestice sa posebnim ponašanjima.

Izduvni ventilator plinske peći bi verovatno skrenuo nanočestice od respiratornog sistema, ali to treba proveriti. Pošto većina ljudi ne uključuje izduvnu ventilaciju tokom kuvanja, automatska aktivacija bi bila logično rešenje.

Sledeći korak istraživanja je način redukovanja naše izloženosti svim vrstama zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru.

(Telegra Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    1. mart 2024. | 16:48

    Naročito ruski gas? Demagogija je kad stari čovek tvrdi mladoj devojci da se od tvrdog organa dobija rak.

  • Robert

    1. mart 2024. | 12:30

    Kad pročitam ovakve tekstove i dobro razmislim od nečega se mora umreti!!! 🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>