• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kraj šokantne priče o „bezgrešnom začeću“: Uginula raža Šarlot

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vest o ribi koja je zatrudnela bez mužjaka zbunila je mnoge

  • 0
Raža Šarlot Raža Šarlot u akvarijumu... Foto-kolaž: HANDOUT / AFP / Profimedia

Raža Šarlot, koja je postala poznata širom sveta kada je objavljeno da je trudna iako u njenom akvarijumu nije bilo mužjaka, uginula je. Tu vest na društvenim mrežama objavio je Akvarijum i laboratorija za ajkule Eko u Hendersonvilu.

- Sa žalošću obaveštavamo da je, uprkos medicinskoj negi specijalista, naša raža Šarlot uginula. Nastavićemo da radimo sa njenim medicinskim timom – objavili su oni.

Oni nisu objavili uzrok smrti, ali su ranije javili da Šarlot pati od retke reproduktivne bolesti, prenosi IFLScience.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, vest da je ženka raže zatrudnela iako nema mužjaka u akvarijumu privukla je ogromnu pažnju u februaru. Objavljeni su snimci ultrazvuka ove ribe, a mnogi stručnjaci su se utrkivali da objasne ovaj fenomen bezgrešnog začeća. Jedni su tvrdili da je u pitanju partenogeneza, proces u kome ženka može da proizvede embrion aseksualno, dok su drugi pokušavali da objasne da je moguće parenje sa mužjacima pegaste ajkule, koji žive u istom akvarijumu.

Posle nekoliko meseci misterija je konačno rešena jer se ispostavilo da raža uopšte nije trudna, već da je reč o retkoj reproduktivnoj bolesti. Kako IFLScience piše, zbog različitih priča mnogi sumnjaju da je raža uopšte bila trudna i da je od početka reč o prevari, što je Akvarijum demantovao.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>