• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Betoven imao trovanje olovom, ali nije ga to ubilo: Evo šta otkriva analiza dva pramena slavnog kompozitora

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika pronašao značajne genetske faktore rizika za bolest jetre i dokaz infekcije hepatitisom B

  • 0
Ludvig van Betoven Foto-montaža: Arek Socha from Pixabay; Historical image collection by Bildagentur-online / Alamy / Alamy / Profimedia

Niko nije siguran šta je dovelo do bolesti jetre i bubrega od koje je preminuo Ludvig van Betoven. Međutim, jedna popularna teorija – da je za to krivo trovanje olovom – upravo je odbačena. Tim naučnika sa Harvarda pokazao je da je jedan od najznačajnijih kompozitora svih vremena zaista imao trovanje olovom, ali ne u koncentracijama koje bi ga ubile.

- Zdravstveni problemi kompozitora Ludviga van Betovena tokom života su dobro dokumentovani, sa mnogo spekulacija o smrti zbog bolesti jetre i bubrega. Prisustvo visokih koncentracija olova kod Betovena dovelo je do spekulacija Kristijana Rejtera da su upravo one razlog njegovih zdravstvenih problema, uključujući gubitak čula sluha i života. Međutim, genomske studije demonstrirale su da je pramen kose korišćen u toj studiji pripadao ženi – naveli su autori istraživanja u pismu uredniku žurnala Clinical Chemistry.

Tim sa Harvarda uradio je analizu dva pramena kose koja su dokazano pripadala Betovenu i u njima je otkrio značajne genetske faktore rizika za bolest jetre i dokaz infekcije hepatitisom B, koji je mogao da dovede do smrti, ali ništa što bi otkrilo razloge problema sa stomakom i gubitka sluha.

- Arsen, živa i olovo u pramenovima su analizirani korišćenjem klinički prihvaćenih metoda. Otkrića potvrđuju prisustvo viših koncentracija olova u oba pramena. Korišćenjem preporučene formule za konverziju koji daju Centri za kontrolu bolesti (CDC) pretvorili smo koncentracije u kosi u koncentracije olova u krvi – procena je da je imao između 69 i 71 mikrogram po decilitru. Takve koncentracije su povezane sa nekim gastrointestinalnim, bubrežnim i slušnim problemima, ali se ne smatraju dovoljno visokim da bi izazvale smrt. Glavni sugerisani razlozi izloženosti olovu su ispijanje vina iz olovnih posuda, ishrana i medicinski tretmani. Povišeni su i nivoi arsena i žive i to otprilike 13 i četiri puta više u odnosu na reference – navodi se u pismu.

Ludvig van Betoven Betovenov grob u Beču... Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Oni navode da ovaj vidi ispitivanja ima i svoje manjkavosti, ali da pokazuje da visoke koncentracije olova nisu bile dovoljne da ubiju Betovena, ali jesu da izazovu različita oboljenja s kojima se borio celog života.

- Verujemo da je ovo važan deo kompleksne slagalice i da će omogućiti istoričarima, lekarima i naučnicima da bolje razumeju medicinsku istoriju velikog kompozitora – navode naučnici.

(Telegraf Nauka / Clinical Chemistry)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>