Ove svinje su otporne na smrtonosnu bolest: Genetska modifikacija zaustavlja širenje svinjske kuge (ANKETA)
Naučnici sa Instituta Rozlin u Edinburgu napravili su genetski modifikovane svinje otporne na smrtonosni virus. Ove životinje ostale su zdrave i nakon izlaganja klasičnoj svinjskoj kugi, veoma zaraznoj bolesti koja pogađa ovu vrstu i predstavlja veliku prednju svinjogojstvu širom sveta, piše britanski Gardijan.
- Klasična svinjska kuga je razorna bolest za stoku i farmere, kao što smo videli tokom izbijanja u Velikoj Britaniji pre 25 godina. Nadamo se da ovo otkriće može pomoći u jačanju otpornosti stočarskog sektora na ovu bolest – rekla je Helen Kruk, zamenica vođe tima za virusologiju sisara u Agencije za zdravlje životinja i biljaka (APHA).
Klasična svinjska kuga, poznata i kao svinjska kolera ili svinjska kuga, uzrokuje groznicu, oštećenja na koži, konvulzije, dijareju, ali najčešće i smrt u roku od 15 dana.
Da li biste jeli meso genetski modifikovanih svinja?
U Velikoj Britaniji periodična izbijanja epidemije od 1960-ih, dovela su do klanja 75.000 svinja. A u zemljama poput Kine, Rusije i Brazila, gde je bolest endemična, KSK se kontroliše skupim i radno intenzivnim programima vakcinacije i međunarodnim trgovinskim ograničenjima.
- Ovaj virus ima ozbiljan uticaj na dobrobit i produktivnost životinja – rekla je dr Kristin Tait-Burkard, vođa grupe istraživača na Institutu Rozlin.
Najnovija studija, prva koja je pokazala otpornost genetskim modifikacijama, ciljala je gen odgovoran za proizvodnju proteina zvanog DNAJC14. Pokazalo se da ovaj protein igra ključnu ulogu u replikaciji pestivirusa (porodice virusa koja uključuje KSK) kada uđu u ćeliju. Prethodne studije na ćelijama su otkrile da je promena samo nekoliko slova DNA koda blokirala viralnu replikaciju.
U najnovijoj studiji, naučnici sa Roslin instituta stvorili su liniju svinja sa istim preciznim izmenama u njihovoj DNK. Četiri svinje su zatim izložene KSK, zajedno sa četiri kontrolne svinje, u biosekurnom objektu APHA.
Nedelju dana nakon inokulacije, kontrolne životinje su pokazivale simptome bolesti i imale su visoke nivoe virusa u krvi. Nasuprot tome, genetski modifikovane svinje bile su potpuno zdrave i nisu pokazivale znakove infekcije. Nekoliko generacija genetski modifikovanih svinja je praćeno i nisu primećeni neželjeni efekti na zdravlje ili plodnost.
Nalazi su objavljeni u Trends in Biotechnology.
(Telegraf Nauka/The Guardian)
Video: Projekat o osnaživanju Romkinja iz Srbije uzor evropske naučne zajednice, osvojio Grand Prize
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.