Ove svinje su otporne na smrtonosnu bolest: Genetska modifikacija zaustavlja širenje svinjske kuge (ANKETA)

A. I.
A. I.    ≫   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Naučnici sa Instituta Rozlin u Edinburgu napravili su genetski modifikovane svinje otporne na smrtonosni virus. Ove životinje ostale su zdrave i nakon izlaganja klasičnoj svinjskoj kugi, veoma zaraznoj bolesti koja pogađa ovu vrstu i predstavlja veliku prednju svinjogojstvu širom sveta, piše britanski Gardijan.

- Klasična svinjska kuga je razorna bolest za stoku i farmere, kao što smo videli tokom izbijanja u Velikoj Britaniji pre 25 godina. Nadamo se da ovo otkriće može pomoći u jačanju otpornosti stočarskog sektora na ovu bolest – rekla je Helen Kruk, zamenica vođe tima za virusologiju sisara u Agencije za zdravlje životinja i biljaka (APHA).

Klasična svinjska kuga, poznata i kao svinjska kolera ili svinjska kuga, uzrokuje groznicu, oštećenja na koži, konvulzije, dijareju, ali najčešće i smrt u roku od 15 dana.

Da li biste jeli meso genetski modifikovanih svinja?

Glasajte

U Velikoj Britaniji periodična izbijanja epidemije od 1960-ih, dovela su do klanja 75.000 svinja. A u zemljama poput Kine, Rusije i Brazila, gde je bolest endemična, KSK se kontroliše skupim i radno intenzivnim programima vakcinacije i međunarodnim trgovinskim ograničenjima.

- Ovaj virus ima ozbiljan uticaj na dobrobit i produktivnost životinja – rekla je dr Kristin Tait-Burkard, vođa grupe istraživača na Institutu Rozlin.

Svinje Foto: Shutterstock

Najnovija studija, prva koja je pokazala otpornost genetskim modifikacijama, ciljala je gen odgovoran za proizvodnju proteina zvanog DNAJC14. Pokazalo se da ovaj protein igra ključnu ulogu u replikaciji pestivirusa (porodice virusa koja uključuje KSK) kada uđu u ćeliju. Prethodne studije na ćelijama su otkrile da je promena samo nekoliko slova DNA koda blokirala viralnu replikaciju.

U najnovijoj studiji, naučnici sa Roslin instituta stvorili su liniju svinja sa istim preciznim izmenama u njihovoj DNK. Četiri svinje su zatim izložene KSK, zajedno sa četiri kontrolne svinje, u biosekurnom objektu APHA.

Nedelju dana nakon inokulacije, kontrolne životinje su pokazivale simptome bolesti i imale su visoke nivoe virusa u krvi. Nasuprot tome, genetski modifikovane svinje bile su potpuno zdrave i nisu pokazivale znakove infekcije. Nekoliko generacija genetski modifikovanih svinja je praćeno i nisu primećeni neželjeni efekti na zdravlje ili plodnost.

Nalazi su objavljeni u Trends in Biotechnology.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Video: Projekat o osnaživanju Romkinja iz Srbije uzor evropske naučne zajednice, osvojio Grand Prize

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>