
Visoka koncentracija hlora u vodi povećava rizik od karcinoma
Stepen hlorisanja vode za piće uobičajen u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji mogao bi da poveća rizik oboljevanja od nekoliko tipova karcinoma, otkrivaju rezultati novih analiza i istraživanja sprovedenih širom sveta.
Proces dezinfekcije vode hlorom stvara trihalometan (THM), nusproizvod koji se nalazi u gotovo svim javnim sistemima vode za piće širom SAD i EU, prenosi londonski Gardijan.
Prema procenama istraživača skoro 300 miliona ljudi samo u SAD koristi vodu sa zabrinjavajućim nivoom ove štetne materije u vodi. Iako je proces hlorisanja vode jeftin, efikasan i lako dostupan metod za eliminaciju štetnih i opsanih mikroorganizama, on donosi rizik od karcinoma.
Autori studije tvrde da hlorisana voda nosi 33 odsto povećan rizik od raka bešike i 15 odsto povećan rizik od kolorektalnog karcinoma.
- Ono što smo uvideli je alarmantno. Ipak, potrebne su nam još neke visokokvalitetne studije - rekla je Emili Helte, vodeći istraživač Instituta Karolinska u Švedskoj.
Proces dezinfekcije vode uveden početkom 20. veka u SAD dramatično je povećao očekivani životni vek ljudi jer je značajno smanjio mikrobne infekcije i bolesti koje se prenose vodom, poput kolere i tifusne groznice. Tek 1970-ih istraživači su otkrili da ovaj proces ima i negativne posledice jer hlor, kada se doda vodi hemijski reaguje sa organskim jedinjenjima, poput raspadajućeg biljnog materijala i stvara stotine potencijalno toksičnih nusproizvoda.
Poznato je da su se neki od najčešćih nusproizvoda kao npr. hloroform, bromoform, bromodihlorometan i hlorodibromometan, pokazali kao genotoksični i kancerogeni u eksperimentima na laboratorijskim zamorčićima.
(Telegraf Nauka/Tanjug)
Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.