• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dijareja može biti pravi ubica: AI predviđa pojavu bolesti u slučajevima vremenskih katastrofa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako se zna da će biti bolesti nedeljama ili mesecima unapred, zdravstveni radnici imaju vremena da se pripreme

  • 0
Poplave Poplave predstavljaju veliki rizik za pojavu dijareje... Foto: Shutterstock/Opsorman

Ekstremni vremenski uslovi izazvani klimatskim promenama, poput bujičnih poplava i produženih suša i sličnih klimatskih katastrofa, često dovode do opasnih bolesti sa prolivom. To se posebno često dešava u nerazvijenim zemljama, gde je dijareja treći najčešći uzrok smrti dece. Tim naučnika predvođen Amirom Sapkotom sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Merilendu razvio je način predviđanja rizika od ovih opasnih bolesti korišćenjem modela veštačke inteligencije (AI), čime zdravstvene vlasti imaju nedelje ili čak mesece da se pripreme i pomognu ljudima, saopštio je Univerzitet u Merilendu.

- Broj ekstremnih vremenskih pojava povezanih sa klimatskim promenama samo će rasti u budućnosti. Moramo da se prilagodimo tome kao društvo. Sistemi za rano uzbunjivanje naglašeni u ovom istraživanju su korak ka jačanju otpornosti društva na pretnje po zdravlje koje predstavljaju klimatske promene – rekao je Sapkota.

Multidisciplinarni tim koristio je podatke o temperaturi, padavinama, prethodnim stopama bolesti, klimatskim obrascima El Ninja, kao i drugih geografskih i ekoloških faktora u tri zemlje – Nepalu, Tajvanu i Vijetnamu – od 2000. do 2019. Koristeći ove podatke istraživači su trenirali AI modele da predvide pojavu bolesti u narednih nekoliko nedelja ili meseci.

- Ako se zna da će biti bolesti nedeljama ili mesecima unapred, zdravstveni radnici imaju vremena da se pripreme. To je mnogo bolje nego reagovati tek kad se nešto dogodi – rekao je Sapkora.

Raul Kurc-Kejno, vanredni profesor Škole za javno zdravlje Univerziteta Indijane u Blumingtonu i jedan od autora studije objavljene u Environmental Research Letters, kaže da studija jeste fokusirana na ove tri zemlje, ali da je sve to primenjivo i na druge oblasti koje nemaju pristup pijaćoj vodi i normalan sanitarni sistem.

(Telegraf Nauka/SPH UMD)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>