• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pritisak u materici može uticati na razvoj lica

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fizički uticaji u materici, a ne samo genetika, utiču na normalan razvoj ćelija nervnog grebena, embrionskih matičnih ćelija koje formiraju odlike lica.

  • 0
Embrion Ilustracija: Christoph Burgstedt / Panthermedia / Profimedia

Studija istraživača sa Londonskog univerzitetskog koledža otkriva da povećanje hidrostatičkog pritiska koji embrion oseća može poremetiti normalan razvoj facijalnih odlika kod mišjih i žabljih embriona i kod ljudskih embrioida (ćelijskih struktura proizvedenih u laboratoriji od matičnih ćelija), što ukazuje da bi razlike u pritisku mogle uticati na rizik od deformacija lica, piše UCL.

Kad su ćelije nervnog grebena izložene nivoima pritiska višim nego obično, ključne putanje ćelijske signalizacije su prigušene i rizik od kraniofacijalnih deformacija se značajno povećava.

„Kad organizam doživljava promenu pritiska, sve ćelije – uključujući embrion unutar majke – to mogu da osete“, kaže profesor Roberto Mejor. „Naš rad pokazuje da su embrioni osetljivi na pritisak, ali ne znamo kako su osetljivi. Na primer, da li će promena pritiska u materici uticati na embrion? Neophodno je dalje istraživanje da bi se razumelo kako promene u telu, kao i u pritisku okruženja, mogu da utiču na razvoj ljudskog embriona“.

Nalazi bi mogli imati implikacije i po istraživanje matičnih ćelija, sugerišući da su razvoj i diferencijacija (specijalizacija) matičnih ćelija pod uticajem pritiska. Razumevanje ove povezanosti moglo bi izmeniti način na koji naučnici manipulišu matičnim ćelijama radi različitih terapeutskih ciljeva.

Naučnici su nastavili proučavanje kako mehanički stimulusi u materici mogu da utiču na razvoj facijalnih odlika, pošto su ranije otkrili da ćelije u razvijajućem embrionu osećaju krutost okolnih ćelija, što je ključno za njihovo udruživanje radi formiranja lica i lobanje.

(Telegraf Nauka/UCL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>