• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici uspešno uklonili HIV iz zaraženih ćelija

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novom tehnikom se na nivou molekula seku „loši“ delovi iz DNK

  • 1
Sida, hiv, aids, grid Virus HIV-a / foto: pixabay.com

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu, u Holandiji, upešno je eliminisao sve tragove HIV virusa iz zaraženih ćelija u laboratoriji. Za to su koristili tehniku genetskog modifikovanja CRISPR-Cas, a veruju da ovo daje nadu da će uskoro biti osmišljen lek za sidu, piše MedicalXpress.

Revolucionarlno istraživanje su predstavili su pred Evropski kongres kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti, koji će biti održan u Barseloni od 27. do 30. aprila.

CRISPR-Cas modifikovanje gena je revolucionarna metoda u molekularnoj biologiji koja omogućava precizne izmene genoma živih organizama. Tehnika je naučnicima koji su je smislili – Dženifer Dudni Emanueli Šarpentje, donela Nobelovu nagradu iz hemije 2020. Iz Nobelove fondacije je rečeno da ona „ima revolucionaran uticaj na nauku o životu, doprinosi novim terapijama za kancer i možda će ostvariti san o lečenju naslednih bolesti“.

Tom tehnikom se na nivou molekula seku „loši“ delovi iz DNK, a naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste telo od HIV, iako napominju da je ovaj nalaz tek „dokaz koncepta“ i da još dugo neće postati lek za HIV, prenosi BBC njuz.

- Razvili smo efikasan CRISPR napad na HIV virus u različitim ćelijama i lokacije na kojima može da bude sakriven i demonstrirali smo da lekovi mogu specifično da se dovedu do ćelija do kojih je potrebno. Ova otkrića predstavljaju ključan napredak prema razvoju strategije lečenja – naveli su autori studije.

Njihova strategija, dodaju, jeste da što bezbednije mogu razviju ovaj sistem za kliničke aplikacije.

- Još mnogo posla će biti potrebno da se rezultati ovih testova pokažu na celom telu, za buduće terapije - rekao je vanredni profesor tehnologija matičnih ćelija i genetske terapije na Univerzitetu u Notingemu dr Džejms Dikson.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arthammer

    20. mart 2024. | 12:53

    "Tom tehnikom se na nivou molekula seku „loši“ delovi iz DNK, a naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste telo od HIV, iako napominju da je ovaj nalaz tek „dokaz koncepta“ i da još dugo neće postati lek za HIV, prenosi BBC njuz." Ali će zato u međuvremenu biti veoma korisna tehnika za kreiranje još kvalitetnijih genetskih mutacija koja na žalost (kao i do sada) neće služiti opštem dobru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>