• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je mokraća žuta? Naučnici konačno rešili misteriju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim istraživača veruje da ovo otkriće otvara put za dalja ispitivanja uloge mikrobioma u bolestima poput žutice

  • 0
Mokraća Ispitivanje mokraće u laboratoriji... Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su konačno otkrili razlog zašto je mokraća žuta. Istraživači sa Univerziteta u Merilendu i Nacionalnog instituta zdravlja identifikovali su mikrobni enzim odgovoran za boju urina, navodi se u novoj studiji objavljenoj u žurnalu Nature Microbiology, prenosi EurekAlert!

Otkriće enzima, nazvanog bilirubinova reduktaza, otvara put za dalja ispitivanja uloge mikrobioma u bolestima poput žutice i zapaljenja creva.

- Otkriće ovog enzima konačno rešava misteriju iza žute boje mokraće. Neverovatno je da je svakodnevni biološki fenomen toliko dugo bio neobjašnjen, a naš tim je uzbuđen što ga je objasnio – rekao je Brentli Hol, glavni autor studije i prodesor Odeljenja za ćelijsku biologiju i molekularnu genetiku Univerziteta u Merilendu.

Kada crvena krvna zrnca degradiraju posle svog šestomesečnog života, svetlonarandžasti pigment po imenu bilirubin nastaje kao nusproizvod. Bilirubin obično odlazi u utrobu, odakle se izbacuje, ali deo se ponovo apsorbuje. To dovodi do gomilanja bilirubina u krvi i može dovesti do žutice. Kada je u crevima, postojeća flora konvertuje bilirubin u druge molekule.

- Crevni mikrobi kodiraju enzim bilirubinovu reduktazu u nusproizvod bez boje urobilinogen. Urobilinogen se onda spontano razgrađuje u molekul urobilin, koji je odgovoran za žutu boju koja nam je poznata – rekao je Hol.

Urobilin je dugo povezivan sa žutom bojom urina, ali otkriće enzima odgovornog za njegov nastanak dugo je izmicalo naučnicima.

Osim što je rešilo naučnu misteriju, ovo otkriće može da ima važne zdravstvene implikacije. Istraživanje je pokazalo da bilirubinova reduktaza postoji kod skoro svih zdravih odraslih ljudi, ali nema ga kod novorođenčadi i kod osoba sa zapaljenjem creva. Oni veruju da odsustvo bilirubinove reduktaze može da bude razlog za dečju žuticu i formiranje pigmentiranog kamena u žuči.

- Sada kada smo identifikovali ovaj enzim, možemo da počenom da istražujemo kako bakterije u našim crevima utiču na nivoe bilirubina u telu i dovode do žutice. Ovo otkriće je osnova za shvatanje onoga što se dešava u crevima i jetri – rekao je Žiofeng Đang, koautor studije i istraživač Nacionalnog instituta zdravlja.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>