• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrlo rani tretman za novorođenčad sa HIV-om može dovesti do remisije bez lekova

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Protokol za rani tretman mogao bi izmeniti tok HIV infekcije kod dece.

  • 0
hiv, sida, aids tablete lekovi Foto: Shutterstock

Neočekivano veliki procenat dece koja su rođena sa HIV-om i čije lečenje je počelo u roku od 48 sati ispoljava biomarkere do druge godine koji bi ih mogli učiniti pogodnim za remisiju bez lekova, piše Science Daily.

„Pomak od oslanjanja na svakodnevnu antiretrovirusnu terapiju (ART) radi kontrole HIV-a predstavljao bi veliko unapređenje kvaliteta života te dece“, kaže Elen Čedvik sa Medicinskog fakulteta Severozapadnog univerziteta.

Ova studija u cilju verifikacije koncepta imala je zadatak da replikuje slučaj remisije HIV-a kao kod „Misisipi bebe“, što je zabeleženo 2013. U tom slučaju, ART tretman je započet u 30 satu života, trajao je 18 meseci i postignuto je 27 meseci remisije bez tretmana pre nego što se virus vratio. Ako se ART obustavi, virus se obično vrati u roku od mesec dana.

Studija je uključivala ART režim sa tri leka, započet u roku od 48 sati života, a četvrti lek je dodat u roku od 2-4 nedelje. To je vrlo rano započet tretman u poređenju sa protokolom kad ART sa tri leka možda ne počinje do 2-3 meseca starosti.

U Sjedinjenim Državama, pak, na osnovu ranijih nalaza ove studije, vrlo rani tretman je sada standard za novorođenčad u velikom riziku da dobiju HIV infekciju od svoje majke.

„Nadamo se da ćemo pomoću ranijeg tretmana ograničiti ili sprečiti stvaranje virusnih rezervoara u telu. Ti virusni rezervoari sadrže male količine skrivenog virusa koje ART teško dotiže. Očekujemo da će smanjivanje tih rezervoara povećati vreme remisije bez potrebe za svakodnevnim ART tretmanom“, kaže Dženifer Đao iz Dečje bolnice „Luri“.

„Još jedna korist od smanjenih virusnih rezervoara mogla bi biti upotreba novijih tretmana poput terapija antitelima dugog dejstva ili terapeutskih vakcina umesto svakodnevnog ART tretmana“, dodaje dr Čedvik.

Rezultati studije pokazuju da bi veći procenat dece mogao biti kvalifikovan za prekid terapije nego što je očekivano, a sledeći korak je da se obustavi ART i vidi koliko dece zaista postiže remisiju. Ako ijedno dete postigne remisiju, to bi se smatralo uspehom.

Danas su dostupni noviji, efikasniji i bolje podnošljivi HIV lekovi za novorođenčad nego kad je studija počela, što daje veće izglede za ograničavanje virusnih rezervoara i testiranje na moguću remisiju kod novorođenčadi i dece sa HIV-om.

Sve u svemu, ovo je uzbudljiv napredak i šansa da se promeni tok pedijatrijske HIV infekcije. Studija je sprovedena u 11 zemalja – Brazilu, Haitiju, Keniji, Malaviju, Južnoafričkoj Republici, Tanzaniji, Tajlandu, Ugandi, SAD, Zambiji i Zimbabveu.

(Telegraf Nauka/Science Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>