• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Revolucionarno praćenje pacijenata: Aplikacija na telefonu pomaže u lečenju jedne od najopasnijih bolesti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sistem nazvan CirrhoCare prati stanje ciroze jetre kod osoba koje su bile u bolnici

  • 0
Jetra Foto: Kirill Makarov / Panthermedia / Profimedia

Istraživači Univerzitetskog koledža Londona (UCL) i Slobodne kraljevske bolnice u Londonu započeli su testiranje aplikacije za pametne telefone razvijene da omogući praćenje pacijenata sa obolelom jetrom nakon otpuštanja iz bolnice, objavio je UCL News. Ovaj sistem, nazvan CirrhoCare, namenjen je poboljšanju praćenja stanja ciroze jetre kod osoba koje su bile u bolnici i imaju rizik od 37 odsto da će ponovo završiti u bolničkom krevetu u roku od mesec dana.

Pilot studija iz 2020, u kojoj je učestvovalo 20 pacijenata i 20 kontrolora, pokazala je da aplikacija smanjuje ponovni prijem u bolnicu posle 10 nedelja za 38 odsto, ali i poboljšava korišćenje resursa u samoj bolnici.

Ograničeno praćenje

Novo testiranje pratiće više od 200 pacijenata.

- Trenutno je ograničeno praćenje pacijenata sa cirozom jetre koji se otpuste iz bolnice. Svodi se na zakazane preglede svakih nekoliko nedelja. Otkrije se da je ljudima neophodan prijem tek kad je prekasno – rekao je profesor Radž Mukerdži sa Medicinske škole UCL.

- Ovaj inovativan pristup u kome koristimo CirrhoCare utvrđuje znake ranog propadanja jetre tako da pacijenti mogu odmah da dobiju neophodnu pomoć. Cilj je sprečavanje česte hospitalizacije, ali i poboljšano otkrivanje kome je hitno potrebna pomoć. Broj smrtnih slučajeva zbog bolesti jetre učetvorostručen je od 1970. i i dalje se povećava – objasnio je on.

Pacijenti koji učestvuju u testiranju dobiće pametni telefon sa SIM karticom i aplikacijom CirrhoCare, kao i pametni sat koji će omogućiti praćenje pulsa, pritiska i temperature i ametnu vagu koja će meriti težinu, ali i tečnosti u telu.

Ovi uređaji, kojima će pristup imati i lekari, beležiće i spavanje pacijenata, kao i njihovu fizičku aktivnost, a pacijenti će morati povremeno i da odgovaraju na pitanja u aplikaciji o tome kako se osećaju i koliko su tečnosti uneli. Podaci se analiziraju algoritmima koji utvrđuju da li ima komplikacija.

- Otkrila sam da imam masnu jetru tokom rutinskog davanja krvi. Osećala sam se dobro, ali stanje mi se brzo pogoršalo, pa sam se uključila u istraživanje. Bilo mi je veoma korisno, osećala sam se kao da me neko prati 24 časa dnevno. Bilo je nekoliko poziva jer mi je krvni pritisak bio toliko nizak da su bili zabrinuti. Aplikacija me je naterala da dovoljno spavam, a mislila sam da to ne radim. Takođe, više sam pratila šta jedem. Iskreno, osećala sam se dobro koristeći je i bilo mi je žao kad sam morala da je vratim – ispričala je Pamela Everet (71) iz Holborna, koja ima cirozu jetre.

Slično istraživanje

Tim koji predvodi Mukerdži, pre oko mesec dana predstavio je i ideju da kamere pametnih telefona mogu da koriste fotografije čela, beonjače i donjih kapaka kako bi se procenio nivo bilirubina u krvi i tako pratilo stanje pacijenata sa cirozom jetre, o čemu je Telegraf Nauka pisao.

- Jedan od razloga što je bolest jetre tako izazovna je što pacijentima stanje može da se pogorša veoma brzo. Nesrećna je činjenica da kada pacijenti stignu na kliniku sa stepenom žutice većim nego što se mislilo, velika je šansa da je bolest veoma napredovala. Pristup koji smo procenili u ovoj studiji dozvolio nam je da pratimo pacijente u njihovim domovima i to mnogo češće nego što je trenutno moguće. Nadamo se da će to pomoći u detektovanju pogoršanja kliničkih simptoma pre nego što stanje postane kritično – rekao je taad profesor Radž Mukerdži.

Kako je eKlinika pisala, ciroza jetre je hronično patološko stanje u kom je zdravo tkivo jetre zamenjeno ožiljnim (fibroznim) tkivom. Svako ožiljno tkivo je nefunkcionalno, pa tako i ovo koje nastaje u jetri, što dovodi do toga da je normalno funkcionisanje jetre otežano. Što je više ožiljnog, a manje preostalog zdravog tkiva, to je ciroza jetre težeg stepena. Ciroza jetre je neizlečiva bolest, a uznapredovala ciroza jetre je životno ugrožavajuća.

(Telegraf Nauka/UCLNews)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>