• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Selfi otkriva cirozu jetre: Napravljena aplikacija za detektovanje žutice i nivoa bilirubina u telu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tim naučnika sa Univerzitetskog koledža Londona osmislio program za praćenje simptoma opasne bolesti

  • 0
Selfi, pacijent Foto: Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley

Kamere pametnih mobilnih telefona mogu da se koriste za precizno određivanje količine bilirubina kod pacijenata sa cirozom jetre, pokazala je studija naučnika sa Univerzitetskog koledža Londona (UCL). Kako se navodi, studija objavljena u žurnalu PLOS Digital Health je prva koja je procenila i uporedila kako fotografije čela, beonjače i donjih kapaka mogu da se koriste za procenjivanje nivoa bilirubina

Ovaj pristup ima potencijal da prati stanje pacijenata sa cirozom jetre kod kuće i to jeftinije i jednostavnije nego što je trenutno moguće. Autori procenjuju da bi ovo moglo da otkrije pogoršanje simptoma pre nego što situacija postane kritična, navodi se u saopštenju UCL.

Ciroza jetre je treći najčešći razlog smrti kod odraslih Britanaca, pa naučnici iz Londona smatrali da je neophodno što ranije otkrivati opasan nivo bilirubina, žučnog pigmenta koji na koži i očima može da ukaže na bolesti jetre kroz stanje poznato kao žutica. Bilirubin se trenutno proverava testom iz krvi koji mora da obavi profesionalac. Obično se to radi u bolnicama i ne veoma često.

Naučnici su napravili aplikaciju koja može da primeti žuticu sa velikom preciznošću. Ona je korišćena da fotografiše čelo, beonjače i donje kapke kod 66 pacijenata sa cirozom jetre. Posle kalibracije slika zbog svetlosti u okruženju, oni su programirali algoritam da otkriva i predviđa nivo bilirubina na osnovu stepena žute boje na slici. Kada su rezultati proveravani testovima krvi, najbolje su se pokazale slike beonjače.

- Jedan od razloga što je bolest jetre tako izazovna je što pacijentima stanje može da se pogorša veoma brzo. Nesrećna je činjenica da kada pacijenti stignu na kliniku sa stepenom žutice većim nego što se mislilo, velika je šansa da je bolest veoma napredovala. Pristup koji smo procenili u ovoj studiji dozvolio nam je da pratimo pacijente u njihovim domovima i to mnogo češće nego što je trenutno moguće. Nadamo se da će to pomoći u detektovanju pogoršanja kliničkih simptoma pre nego što stanje postane kritično – rekao je profesor Radž Mukerdži sa Medicinske škole UCL.

On dodaje da je moguće pogledati pacijenta sa žuticom i odmah znati o čemu se radi.

- Ipak, pitanje nije da li je koža žuta ili nije, već koliko je žuća nego ranije, što ukazuje na propadanje jetre. Aplikacija za telefon daje taj nivo tačnosti – rekao je prof. Mukerdži.

Sledeći korak je veliko kliničko testiranje kojim bi trebalo da se potvrdi sigurnost i efikasnost ovog pristupa. U praksi, veruje se da bi pristup mogao da bude odličan, ali ključ je da pacijent često pravi selfije pomoću aplikacije, a da se podaci šalju medicinskim profesionalcima.

- Kamere na mobilnim telefonima su sve bolje svake godine, što nam omogućava da razvijemo rešenje za medicinske probleme uređajem koji većina pacijenata ima kod kuće. Ovo ne samo da je jeftino i jednostavno rešenje, već može da napravi veliku razliku u životima pacijenata – rekao je dr Terens Liung sa UCL, koautor studije.

(Telegraf Nauka/UCL News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>