• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobro je biti pričljiva trudnica! Bebe počinju da uče jezik i pre rođenja, pokazalo istraživanje naučnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novorođenčad više vole glas majke nego bilo koji drugi ženski glas, a pokazuju i sklonost ka jeziku koji je majka govorila tokom trudnoće

  • 0
Trudnice Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Dobro je biti pričljiva trudnica jer deca počinju da uče jezik i pre rođenja, pokazalo je istraživanje naučnika. Tokom eksperimenata istraživači sa Univerziteta Dekart Pariz, u Francuskoj, i Univerziteta u Padovi, u Italiji, otkrili su da je aktivnost u mozgovima novorođenčadi veća ako čuju jezik kome su bila izložena još dok su bila u stomaku, piše Dejli mejl.

Tokom istraživanja nije proveravano kako su bebe čule govor dok su još bile u materici, ali je već poznato da se sluh razvija u kasnom drugom ili početkom trećeg tromesečja. Zbog toga, navodi se, buduće mame i tate ne treba da se plaše da što viče pričaju.

- Prenatalni period je osnova za kasniji razvoj jezika. Ovi rezultati daju najviše dokaza da jezičko iskustvo oblikuje funkcionalnu organizaciju mozga deteta čak i pre rođenja – navodi se u studiji.

Poznato je da između petog i sedmog meseca trudnoće fetus počinje da čuje zvuke iz spoljašnjeg sveta. Čak i pre toga mogu da reaguju i na muziku. Osim toga, kada su prevremeno rođenje bebe u inkubatoru, majčin glas može da ubrza razvoj mozga, pokazalo je jedno starije istraživanje.

Novorođenčad više vole glas majke nego bilo koji drugi ženski glas, a pokazuju i sklonost ka jeziku koji je majka govorila tokom trudnoće. Međutim, tačni nervni mehanizam koji ovo omogućuje i dalje je slabo shvaćen, naveo je tim.

Tokom studije ispitivane su 33 bebe, čije su majke govorile francuski jezik, i to pomoću encefalografije tokom prvih pet dana nakon rođenja. Dok su praćeni njihovi mozgovi, puštane su im priče na tri jezika – francuskom, španskom i engleskom jeziku.

Nakon slušanja francuskog jezika deca su pokazivala pojačane nervne oscilacije koje su povezane sa sposobnošžu procesuiranja jezika, a to nisu radili nakon slušanja španskog i engleskog jezika. To ukazuje da je francuski već bio blizak bebama jer su ga slušale dok su bile u stomaku.

- Što više pričaju tokom trudnoće, to više trudnice svojoj deci daju prednost u učenju jezika. To ne bi trebalo da bude teško. Sve majke pričaju dovoljno da bebe uče od njih dok su u stomaku i to kad razgovaraju sa susedima, prijateljima, kolegama i članovima porodice. Ima smisla i da pričaju direktno sa fetusima, posebno tokom trećeg tromesečja – rekla je prof. Judit Gervoin, koautorka studije.

Ona je dodala da učenje jezika kod novorođenčadi ipak ne utiče na dalji razvoj njihovog mozga.

(Telegraf Nauka/DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>