• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apsolutno svaka aktivnost je bolja za srce od sedenja, pa čak i spavanje: Šok rezultati naučnog istraživanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od glavnih uzroka smrti na svetu

  • 0
Srce Foto:Shutterstock

Svaka aktivnost, pa makar trajala minut ili dva, bolja je od sedenja, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika, javila je EurekAlert! Studija objavljena u žurnalu European Heart Journal, a urađena uz podršku Britanske fondacije za srce (BHF), prva je koja je pratila pokrete vezane za zdravlje srca tokom 24 sata.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od glavnih uzroka smrti na svetu. U ovoj studiji, istraživači sa Univerzitetskog koledža Londona (UCL) analizirali su podatke iz šest studija, u kojima je učestvovalo 15.246 ljudi iz pet zemalja, da vide kako pokreti tokom dana utiču na zdravlje srca, prema uobičajenim indikatorima. Svaki učesnik koristio je uređaj koji je merio njihovu aktivnost tokom 24 sata i pratio zdravlje srca.

Naučnici su identifikovali hijerarhiju ponašanja koje se ponavlja tokom tipična 24 sata, od umerene aktivnosti koja je najbolja za srce, preko lagane aktivnosti, stajanja i spavanja u poređenju sa uticajem sedenja.

Ako se sedenje zameni bilo kakvom aktivvnošću, pa makar ona trajala pet minuta, to je imalo dobar uticaj na srce.

- Veliki zaključak našeg istraživanja da čak i male promene u ponašanju mogu imati pozitivan efekat na zdravlje srca, a intenzitet pokreta je važan. Najvažnija promena kojuz smo primetili je kada se umesto sedenja neko odluči za jaku aktivnost poput trčanja, brzog hodanja ili penjanja uz stepenice, što znači bilo koja aktivnost koja dže puls, pa čak na minut ili dva – rekao je Dr Jo Blodget, prvi autor studije i istraživač sa Instituta za sport, vežbanje i srce UCL.

Istraživači navode da, iako je svaka aktivnost dobra za poboljšanje zdravlja srca, za lagane aktivnosti je potrebno više vremena da bi imale jednaku korist. Oni koji su najmanje aktivni, imaju najviše koristi od promena u ponašanju. Naučnici su otkrili da je čak i spavanje kao aktivnost bolja od sedenja i ima korist za srce.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>