• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mozak je počeo da krvari nakon vađenja zuba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle standardne stomatološke procedure, čovek je došao u urgentni centar sa krvarenjem u mozgu.

  • 0

Zubar Stomatolog Foto: Pixabay
U jednom neobičnom slučaju, odlazak kod zubara je posredno izazvao krvarenje u mozgu i doveo do dijagnoze retkog genetskog poremećaja, piše Live Science.

Pola sata nakon što su mu izvađena dva zuba, čovek u Australiji, u kasnim 60-im godinama, odjednom se osetio ošamućeno i počeo je da povraća. Njegov vid je bio izobličen toliko da je video predmete kao da su zarotirani 90 stepeni suprotno kretanju kazaljke na satu.

Uskoro je otišao u urgentni centar, gde su doktori ustanovili da ima visok krvni pritisak i oči su mu treperile ulevo. Takođe je hodao nestabilno i padao nadesno. Snimak kompjuterizovanom tomografijom (CT) pokazao je da donja leva polovina njegovog mozga krvari – stanje poznato kao intracerebralno krvarenje (ICH).

ICH je uobičajen oblik moždanog udara koji mogu izazvati mnoge stvari, uključujući zloupotrebu psihoaktivnih supstanci kao što je amfetamin, rak mozga, fizičku traumu i ekstremno niske temperature. Na primer, jedna žena sa istorijom visokog krvnog pritiska dobila je krvarenje nakon učešća u „ledenom izazovu“.

Međutim, pre opisanog neobičnog slučaja, postojala su samo još tri zabeležena slučaja ICH nakon posete zubaru. Što se novog slučaja tiče, doktori smatraju da je ICH verovatno izazvan naglim povišenjem krvnog pritiska nakon dentalne procedure.

Postojao je, međutim, još jedan deo slagalice koji treba objasniti.

Ispitujući medicinsku istoriju tog čoveka, doktori su otkrili da je šest nedelja pre odlaska kod zubara bio upućen na CT skeniranje pošto je njegov lekar opšte prakse posumnjao na Parkinsonovu bolest, progresivnu bolest koja ubija neurone i izaziva probleme sa kretanjem.

Doktori tada nisu pronašli nikakve probleme sa krvnim sudovima u čovekovom mozgu, ali su primetili znakove oboljenja bele mase – stanje u kojem redukovan protok krvi izaziva oštećenje nervnih vlakana koja prenose informacije između različitih delova mozga. Doktori iz urgentnog centra su onda potvrdili te znakove oboljenja bele mase pomoću snimanja magnetnom rezonancom (MRI).

Da bi utvrdili uzrok oboljenja bele mase, autori izveštaja o tom slučaju su analizirali čovekovu DNK i otkrili da ima mutaciju u genu NOTCH3, koji je povezan sa retkom, naslednom bolešću koja izaziva zadebljanje zidova krvnih sudova, redukujući protok krvi kroz mozak. To stanje je poznato kao cerebralna autozomno dominantna arteriopatija sa subkortikalnim infarktima i leukoencefalopatijom (CADASIL).

CADASIL je često veoma teško dijagnostikovati, pošto izraženiji slučajevi pogađaju samo dva od svakih 100.000 ljudi i uobičajeni simptomi bolesti, kao to su problemi s vidom, slabost i teškoće u hodanju, neretko mogu da podsećaju na druga neurološka oboljenja, kao što je multipla skleroza.

ICH je prvobitno smatran retkom komplikacijom CASADIL-a, Međutim, nedavno istraživanje sugeriše da bi mogla biti uobičajenija komplikacija nego što se ranije mislilo. Bez obzira na to da li su CADASIL i ICH često povezani ili nisu, ovo je prvi put da je ICH zabeležen kod pacijenta sa CADASIL-om nakon dentalne procedure.

Nakon posete urgentnom centru, doktori su pacijentu prepisali lek za visok krvni pritisak i tri meseca kasnije on je prijavio da se simptom nestabilnosti popravio i da se vid vratio u normalu. On je od tada na dugoročnoj terapiji aspirinom kako bi se poboljšao protok krvi u mozgu i sprečili dalji moždani udari.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>