• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni sastojak magičnih pečuraka pomaže u lečenju anoreksije, pokazalo prvo kliničko testiranje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su ispitivali uticaj psilocibina na pacijentkinjama sa poremećajem u ishrani i otkrili njegov uticaj na ublažavanje simptoma

  • 0
Magične pečurke Credit: Cannabis_Pic / Alamy / Alamy / Profimedia

Psilocibin, glavni psihoaktivni sastojak takozvanih magičnih pečuraka, mogao bi da pomogne u lečenju anoreksije, pokazala su prva klinička istraživanja, piše LiveScience.

Na malom kliničkom istraživanju 10 žena sa poremećajem u ishrani dobijalo je po jednu dozu psilocibina, uz podršku terapeuta, i sve su izdržale kratkotrajne efekte bez ozbiljnijih nuspojava. Većina pacijenata imala je pozitivno iskustvo sa lekom i prijavila je da se kvalitet njihovog života poboljšao, kao i da su se osećale optimistično. Četiri učesnice su se posle tri meseca vratile na početne simptome.

Otkrića su objavljena u žurnalu Nature Medicine, ali će biti potrebno da se ponove na većem uzorku kako bi se potvrdilo da psilocibin zaista može da pomogne u efektivnom oslobađanju osnovnih simptoma anoreksije. Inicijalni rezultati daju nadu da bi ova terapija mogla da pomogne u lečenju potencijalno smrtonosnoj bolesti.

- Hitno je potrebno da se razviju nove terapije jer anoreksija nervoza ima najvišu stopu smrtnosti od svih psihijatrijskih poremećaja i veoma je skupo i izazovno lečiti je i oporaviti se posle toga – rekla je za LiveScience Rebeka Parkk, profesorka Odeljenja za psihijatriju na Oksforu, koja nije bila uključena u ovo istraživanje.

Anoreksija nervoza je ozbiljni mentalni poremećaj, a karakteriše ga to što su ljudi opterećeni svojom težinom i izgledom, pa drastično ograničavaju unos hrane i ponekad preterano vežbaju kako bi izgubile težinu. Poremećaj je teško lečiti, a mnogi pacijenti završavaju i u bolnici zbog toga. Iako poremećaj pogađa 4 odsto žena i 0,3 odsto muškaraca, ne postoje lekovi za ovaj poremećaj.

Halucinogeni psilocibin već je pokazao da je efikasna terapija za neke druge mentalne poremećaje poput depresije, opsesivno-komuplsivnog poremećaja i zavisnosti od alkohola. Veruje se da deluje tako što uključuje receptore u mozgu koji normalno deluju na hormon sreće serotonin, čija je funkcija smanjena kod pacijenata sa anoreksijom.

Kako je ovo prva ovakva studija, naučnici su prvo morali da se uvere da je količina psilocivina dobra i da pacijentkinje mogu da je tolerišu. U studiji je učestvovalo 10 žena starih između 18 i 40 godina i sve one su dobijale po jednu dozu od 25 miligrama sintetičkog psilocibina. Nakon terapije, 90 odsto grupe prijavilo je da ima pozitivniji pogled na život, 80 odsto da im je to iskustvo jedno od najznačajnijih u životu, a 70 procenata njih se osećalo kao da im se kvalitet života popravio. Nakon tri meseca, četiri pacijentkinje su imale remisiju i vratile su im se sve karakteristike anoreksije.

- Iako je to za sada samo spekulacija, moguće je da psilocibin menja funkciju serotonina kod anoreksije nervoze i pomaže pacijentima da razviju novu perspektivu i nov pogled na simptome i ponašanje – rekao e za LiveScience dr Volter Kej, profesor psihijatrije na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>