• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriveno zašto osobe sa srčanim oboljenjima ne mogu normalno da spavaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika sa Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) pokazao je da srčana oboljenja utiču na proizvodnju hormona sna melatonina u epifizi

  • 0
Buđenje, spavanje, san, nesanica, raskid, otuđenost, ljubavni problemi, brige, muškarac, stres Foto: Shutterstock

Trećina osoba sa srčanim oboljenjem ima problema sa spavanjem. Tim naučnika sa Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) pokazao je da srčana oboljenja utiču na proizvodnju hormona sna melatonina u epifizi. Veza između dva ograna je ganglion u vratu, a to otkriće može da pomogne u lečenju ovog problema, navedeno je u saopštenju TUM.

Činjenica da nivoi melatonina opadaju kod pacijenata sa srčanim oboljenjima, posebno nakon srčanog udara, dobro je poznat već neko vreme. To je smatrano primerom toga kako srčana oboljenja imaju sistematski uticaj na celo telo. Tim koji su predvodili Stefan Engelhart, profesor farmakologije i toksikologije na TUM, dr Karin Zigler, sa Instituta za farmakologiju i toksikologiju TUM, pokazao je da postoji direktan razlog za probleme sa spavanjem kod kardio-vaskularnih pacijenata.

- U našem radu pokazali smo da problemi sa srčanim mišićem utiču na organ sa kojim na prvi pogled nemaju nikakvu vezu – rekao je Stefan Engelhart.

Melatonin proizvodi epifiza, koja se nalazi u mozgu. Kao i srce, kontroliše je autonomni nervni ssitem, koji reguliše nedobrovoljne procese u telu. Povezani nervi nalaze se u gangliji, između ostalog. Posebno važan za srce i epifizu je živac lutalac, koji ima ćelije zadužene za kontrolu oba organa.

- Da bi se shvatili naši rezultati, treba shvatiti da ganglion ima ulogu sličnu kutiju sa električnim osiguračima. Kod pacijenata koji pate od problema sa snom posle pojave bolesti srca, ovaj problem nalikuje situaciji kada jedna žica izaziva požar u kutiji sa osiguračima i širi ih na druge žice – rekao je Engelhart, navodi se u saopštenju.

Tim je otkrio da se makrofage skupljaju u ganglionu kod miševa sa srčanim oboljenjem. Tačan mehanizam iza toga nije još poznat. Makrofage izazivaju upale i oštećuju ganglion, a oštećuju i nervne ćelije. Kod miševa, kao i kod ljudi, aksioni vode do epifize. U razvijenim fazama bolesti, postoji značajan pad broja aksiona koji povezuju žlezdu sa nervnim sistemom. Kod tih životinja bilo je mnogo manje melatonina, a poremećen je njihov dnevno-noćni ritam.

Slične posledice primećene su i kod ljudi. Tim je ispitao epifizu kod devet pacijenata sa srčanim oboljenjima. U odnosu na kontrolnu grupu, oni su imali znatno manje aksiona.

- U ranim fazama bolesti bili smo u stanju da vratimo nivo proizvodnje metaonina kod miševa u normalu korišćenjem lekova koji uništavaju makrofage u ganglionu. Prvo, to demonstrira ulogu gangliona u ovom fenomenu. Drugo, daje nadu da možemo da razvijemo lekove da sprečimo probleme sa srcem kod osoba sa srčanim oboljenjima – rekla je Karin Zigler.

(Telegraf Nauka/TUM)

Video: Teorija zdravlja: Srčane aritmije sve češće kod ljudi, a evo kako da ih prepoznate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>