• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tempiranje doručka i večere je ključ za sprečavanje dijabetesa tipa 2! Naučnici ispitali više od 100.000 ljudi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Doručak Foto: Shutterstock

Osobe koje doručkuju posle 9 sati ujutru imaju 59 odsto više šanse da obole od dijabetesa tipa 2 nego osobe koje doručkuju pre 8 sati. To je glavni zaključak studije u kojoj su naučnici Instituta za globalno zdravlje u Barseloni (ISGlobal), koji su pratili više od 100.000 ljudi iz grupe u Francuskoj. Rezultati su pokazali da se rizik od dijabetesa može smanjiti ne samo promenom toga šta jedemo, već i kada jedemo, saopštio je ISGlobar.

Dijabetes tipa 2 povezan je sa faktorima rizika na koje je moguće uticati poput nezdrave ishrane, fizičke neaktivnosti i pušenja. Ali i jedan drugi faktor može biti važan – vreme kada jedemo.

- Znamo da je tempiranje vremena za obroke ključno u regulisanju cirkadijalnog ritma, kao i u kontrolisanju šećera i masnoća u krvi, ali je malo studija ispitivalo vezu između vremena obroka ili gladovanja i dijabetesa – rekla je Ana Palomar-Kros, istraživač ISGlobal i glavni autor studije, prenosi ScienceDaily.

U istraživanju, tim iz ISGlobala priključio se timu Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) kako bi ispitali veze između frekvencije obroka i pojave dijabetesa tipa 2 kod 103.312 odraslih osoba (79 odsto njih su žene) iz francuske grupe NutriNet-Sante. Učesnici studije su beležili svoje navike u ishrani tokom 24 sata u tri dana, kao i vreme obroka. Zatim su naučnici pratili podatke o ishrani učesnika tokom dve godine, pa proučavali njihovo zdravlje u narednih sedam godina.

Tokom istraživanja kod 963 ljudi dijagnostifikovan je dijabetes tipa 2. Rizik od dobijanja bolesti bio je značajno veći kod ljudi u grupi koji su doručkovali posle 9 sati, ako se uporedi sa onima koji su doručkovali pre 8.

- Biološki, ovo ima smisla jer se zna da preskakanje doručka utiče na nivo šećera i masnoća u krvi, kao i na nivoe insulina. To je u skladu sa dve metaanalize u kojima je zaključeno da preskakanje doručka povećava rizik od dijabetesa tipa 2 – rekla je Palomar-Kros.

Istraživački tim takođe je otkrio da kasna večera, posle 22 sata uveče, povećava rizik za dobijanje dijabetesa tipa 2, dok češći obroci – bar pet njih dnevno – smanjuju rizik od bolesti. U suprotnosti s tim, dugi periodi gladovanja mogu biti korisni samo ako osobe imaju rani doručak i ranu večeru.

- Naši rezultati pokazuju da bi rizik od dijabetesa tipa 2 mogli da smanje prvi obrok pre 8 sati ujutru i poslednji pre 19 sati – zaključio je Manolis Kogevinas, istraživač ISGlobal i koautor studije.

Isti tim je već obezbedio dokaze da postoji veza između rane večere i većeg rizika od raka dojke ili prostate.

Dijabetes tipa 2 je poremećaj metabolizma koji karakteriše povišeni nivo šećera u krvi, kao kombinacija otpornosti na delovanje insulina, nedovoljnog lučenja insulina i prekomernog lučenja glukagona. Stopa ove bolesti značajno se povećala u poslednjih 50 godina. Tako je, primera radi, 1985. godine na svetu bilo 30 miliona ljudi sa dijabetesom tipa 2, a 2015. ih je bilo 392 miliona.

(Telegraf Nauka/Science Daily/ISGlobal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>